BIST 9.934
DOLAR 34,11
EURO 38,13
ALTIN 2.872,45
HABER /  GÜNCEL

İranla ortak mücadele

Türkiye ile İran arasında düzenlenen Güvenlik Komisyon toplantısında, terörle mücadele kararı alındı

Abone ol

İran'ın başkenti Tahran'da 3 gün süren, 11. Türkiye-İran Yüksek Güvenlik Komisyon toplantısının sonunda, iki ülkenin heyet başkanları tarafından mutabakat metni imzalandı.

Türkiye heyetine başkanlık eden İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Şahabettin Harput, görüşmelerin sonunda mutabakat metni imzalanarak toplantının resmiyete kavuşturulduğunu belirterek, anlaşmanın özünün "bölgenin her türlü terörden temizlenmiş bir huzur bölgesi haline gelmesi olduğunu" bildirdi.

Harput, "Özellikle PKK terörü konusunda her alanda çok sıcak, yoğun ve mutlak bir işbirliğine gidilmesi, bölgede PKK'nın herhangi bir eylemine karşı ortak mücadele edilmesi, bölgenin ve iki ülke halkının güvenliğini tehdit eden başta uyuşturucu olmak üzere her türlü kaçakçılık konusunda tam bir mutabakat içerisinde olduğumuzu ifade edebilirim" dedi.

Şahabettin Harput, bir gazetecinin "İran, PKK terör örgütü üyelerinin Türkiye'ye iade edilmesi konusunda işbirliği yapılmasını kararlaştırdı. Türkiye de, rejim karşıtlarını (Halkın Mücahitleri Örgütü) yakaladığı zaman İran'a iade edecek mi?" şeklideki sorusu üzerine şunları söyledi:

"İki ülke arasındaki yüksek güvenlik toplantılarında, terör örgütleri belirlenmiş, bu örgütlerin bundan sonra alacakları isimler ve uzantıları da terör örgütü sayılmış ve bunlarla mücadelenin sürdürülmesi noktasında mutlak işbirliği kararı alınmıştır. Biz de bu konudaki yükümlülüğümüzü samimiyetle yerine getiriyoruz."

Harput, "Türkiye'de bir gazetede, dün, İran'ın Şahab-3 füzelerine karşı Türkiye'nin İsrail'den füze savunma sistemi aldığına dair bir haber yayımlandı. Acaba Türkiye İran'ı bir tehdit olarak mı görüyor ki bu füzeleri satın alıyor?" şeklindeki soruya da, "Böyle saçma sapan şeyleri gündeme getirmeyin. Bunlar tamamen spekülasyon" yanıtını verdi.