BIST 9.676
DOLAR 35,22
EURO 36,73
ALTIN 2.964,13
HABER /  GÜNCEL

İran'ın ruhani lideri Hamaney: Nükleer anlaşma garanti değil

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ülkesine uygulanan yaptırımları anlaşmadan sonra aşamalı olarak kaldırmak isteyen Batılı güçlere yüklenerek, anlaşma garantisi olmadığını söyledi.

Abone ol

İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney, ülkesi ile dünyanın başlıca güçleri arasında varılan nükleer program uzlaşmasının nihai bir anlaşmaya dönüşeceğine dair "garanti olmadığını" söyledi.

Daha önce de Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ambargoların gelecekte varılacak bir anlaşmanın uygulanmaya başlaması ile "aynı günde" kalkmaması durumunda bir yere varılamayacağını söylemişti.

İsviçre'nin Lozan kentinde geçen hafta varılan ardından İranlı ve ABD'li yetkililer ülkelerindeki sertlik yanlılarını ikna etmeye çalışıyor.

Uzlaşma İran'ın nükleer silah yapımında kullanılabilen zenginleştirilmiş uranyum stoklarını azaltması ve zenginleştirilmiş uranyum üretiminde kullanılan santrifüj sayısını üçte iki oranında azaltmasını öngörüyor.

Karşılığında da Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, İran'ın anlaşmaya uyduğunu doğruladıkça BM, AB ve ABD yaptırımları kaldırılacak.

Hamaney internet sitesinde yayımlanan açıklamasında "Güvenilmez tarafların ülkemizi anlaşmanın ayrıntılarında kısıtlamak istemesi mümkün. ABD’yle müzakere konusunda hiçbir zaman iyimser olmadım. İyimser olmamakla birlikte, Lozan'daki müzakereleri ve müzakerecileri destekledim." dedi.

'Ambargolar derhal kalkmazsa, uzlaşma yok'

Cumhurbaşkanı Ruhani de "Anlaşmanın uygulanmasının ilk gününde ekonomik yaptırımları kaldırmayan hiçbir anlaşmaya imza atmayacağız" demişti.

Batılı güçler ise ambargoların aşamalı olarak kaldırılacağını ve İran'ın işbirliği yapması koşuluna bağlanacağını söylüyor.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest "İran'a konan ambargoların daha ilk günden kaldırılması gibi bir tutumumuz hiç olmadı." dedi.

İran'da pek çok kişinin kutladığı anlaşma muhafazakârlar tarafından "çok az şey karşılığında çok şey verildiği gerekçesiyle" eleştiriliyor.

Aynı şekilde ABD Kongresi'ndeki bir kesim de İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun şiddetle karşı çıktığı uzlaşmaya şüpheyle bakıyor.