İran'ın nükleer programı üzerine yapılan son altı yılın en üst düzey toplantısında ABD Dışişleri Bakanı Kerry, İran Dışişleri Bakanı Zarif'le görüştü. Taraflar 15 Ekim'den itibaren Cenevre'de kapsamlı görüşmeler gerçekleştirecek.
Abone olİran'ın nükleer programı üzerine yapılan son altı yılın en üst düzey toplantısı Birleşmiş Milletler'de gerçekleşti.
Toplantıda Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı John Kerry, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Javad Zarif'le bir araya geldi.
Toplantıya Çinli, Rus, İngiliz, Fransız ve Alman diplomatlar da katıldı.
Taraflar, bu konuda 15 Ekim'den başlayarak Cenevre'de kapsamlı görüşmeler gerçekleştirmeye karar verdi.
İngiliz Dışişleri Bakanı William Hague, toplantıdaki havanın "çok iyi" olduğunu söyledi.
Yeni İran cumhurbaşkanı Ruhani, ülkenin nükleer programı hakkında üç ila altı aya bir anlaşmaya varılmasını istediğini söylemişti.
Amerikalılarsa, İran somut adımlar atmadan ve nükleer silah geliştirmeye çalışmadıkları yönünde uluslararası kamuoyunu ikna etmeden taviz verilmeyeceğini söylüyor.
İran'ın girişimleri
Bundan daha önce İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, dünyanın nükleer silahlardan arındırılması çağrısında bulundu.
Batılı ülkeler İran'ın nükleer silah geliştirmeye çalıştığından şüphelense de ülke bunu reddediyor.
İran 2006 yılından beri nükleer programını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya'nın oluşturduğu P5+1 grubuyla müzakere ediyor.
Ruhani'nin Haziran ayında seçilmesinden bu yana İranlı yetkililer, ülkenin nükleer programı hakkında endişelerin giderilebilmesi için Batı'yla temas girişimleri başlatmıştı.
Salı günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na yaptığı konuşmada Ruhani "zaman kısıtlaması içinde sonuç odaklı" görüşmelere katılmaya hazır olduğunu söylemişti.
Ruhani Perşembe günü Birleşmiş Milletler'de yaptığı konuşmada da dünyanın nükleer silahlardan arındırılması çağrısında bulundu.
Ruhani "Hiçbir ülkenin nükleer silahı olmamalı – zira bu yanlış silahlar için doğru eller olamaz." dedi.
'Ilımlı rota'
P5+1 daha önce İran'ın %20 seviyesinde zenginleştirilmiş uranyumu üretmekten ve depolamaktan vazgeçmesini istemişti.
Grup ayrıca İran'ın Fordo yeraltı uranyum zengileştirme tesisini kapatmasını da istemişti.
Grup bunun karşılığında İran'ın ekonomisini derinden yaralayan yaptırımları hafifleteceğini söylemişti.
Amerika Başkanı Obama, yeni İran cumhurbaşkanının 'ılımlı rotasından' memnuniyetini dile getirmişti.
Obama Birleşmiş Milletler'e yaptığı konuşmada Amerika'nın nükleer program meselesini barışçıl bir çerçevede çözmek istediğini, ama İran'ın nükleer silah elde etmesinin önüne geçmekte kararlı olduğunu söylemişti.