Nükleer çalışmaları nedeniyle ABD'nin hedefi haline gelen İran'ın bu projesi ABD'yi endişeye sevk edecek.
Abone olAlmanya'nın Die Welt gazetesi, İran'ın Güney Amerika'daki müttefiki Venezüella'da orta menzilli füze ateşleme sistemi inşa etmek istediğini bildirdi.
Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez'in, Tahran'ın Güney Amerika'daki en büyük müttefiki olduğuna dikkat çeken Die Welt, İran Devrim Muhafızları'na ait Katam El Anbia inşaat şirketine bağlı mühendislerin, Şubat ayında Venezüella'daki Paraguana Yarımadası'nı ziyaret ettiğini belirtti.
Paraguana, ABD'nin Güney Amerika'daki müttefiki Kolombiya'dan 120 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Haberde, İran Devrim Muhafızları'nın Hava Kuvvetleri Komutanı Emir Ali Hacızade'nin de ziyarette yer aldığı belirtildi. Die Welt, bu bilgilerin "Batılı güvenlik güçlerine mensup kişilerden" alındığını belirtti.
Paraguana'da inşa edilecek füze sistemi, Venezüella'ya yönelik saldırıların yanı sıra komando ve kontrol merkezlerinin de savunulması için kullanılacak.
PROJEYİ İRAN FİNANSE EDECEK
Projede ayrıca sığınak, askeri garnizon ve gözetleme kuleleri inşa edilmesi de yer alıyor. Füzeler ise 20 metre derinliğe sahip olacak roket silolarında tutulacak. Venezüella'da kurulacak bu sistemin maliyeti, İran'ın petrol gelirlerinden sağlanacak.
Gazete, füze sistemi ve askeri tesislerin inşası için İran'ın ön ödeme yaptığını, toplam maliyetin ise "on milyonlarca doları bulabileceğini" belirtti.
Die Welt, İran ve Venezüella arasında yapılan gizli anlaşmanın, "İran'a yönelik bir saldırı olması halinde Chavez'in, Tahran rejiminin düşmanlarına saldırabileceği" anlamına geldiğini belirtti.
ALMANYA'YA YAPTIRIM BASKISI
Öte yandan, Alman Basın Ajansı (DPA), Hamburg merkezli Avrupa-İran Ticaret Bankası'nın (EIH), bu ay sonunda Tahran'a uygulanan Avrupa Birliği (AB) yaptırımları kapsamına alınmasına Almanya'nın itiraz etmeyeceğini açıkladı.
ABD Hazine Bakanlığı, EIH'yi geçen yıl yaptırım listesine koymuş, bankayı İran'ın füze ve nükleer silahlanmasının ana kaynağı olarak göstermişti. Almanya, EIH'nin kapatılmasını reddettiği için Fransa, İngiltere ve İsrail'den tepki görmüştü.
EIH, İran'da faaliyet gösteren Alman firmalarının finansal işlemlerinin kolaylaştırılmasında önemli rol oynuyor. İran'ın Avrupa'daki bir numaralı ticari ortağı olan Almanya, 2010 yılında Tahran'la 4 milyar euronun üzerinde ticaret yaptı.
FÜZE KRİZİ TEKRARLANACAK MI?
Soğuk Savaş'ın en hararetli olduğu yıllarda, ABD Küba'daki rejimi devirmek için birçok girişimde bulunmuş ancak başarısız olmuştu. Nisan 1961'deki başarısız Domuz Körfezi Çıkarması'nın ardından, 1962 yılı ABD, Sovyetler Birliği ve Küba arasında yaşanan füze krizine sahne oldu.
Sovyetlerin Küba'da orta menzilli ve kıtalararası balistik füze sistemleri inşa etmeye başlaması üzerine, ABD 1961 yılında İtalya ve Türkiye'ye balistik füzeler yerleştirmişti. İki ülkeye yerleştirilen 100'den fazla nükleer başlıklı balistik füze, Moskova'yı vuracak menzile sahipti.
İran'ın, yıllar sonra Venezüella'ya orta menzilli füze sistemleri inşa etmek istemesi, Soğuk Savaş yıllarında yaşanan gerilimi hatırlattı.