BIST 9.733
DOLAR 35,49
EURO 36,38
ALTIN 3.048,96
HABER /  POLİTİKA

İran'dan Türkiye'ye açık çek

İRAN Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'den Türkiye'ye açık çek gibi açıklamalar geldi.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, baş başa görüşmeleri ve Türkiye-İran 3. Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) Oturumu'nun ardından, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ortak basın toplantısı düzenledi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani "Özellikle enerji konusunda biz Türk tarafına şu sözü verdik... İran Türkiye enerji güvenliğini garanti altına alabilir, hem petrol, doğalgaz ve petrokimya ürünleri konusunda biz Türkiye’nin ihtiyaçlarını giderebiliriz" dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise, "Türkiye ve İran, küresel ve bölgesel düzeyde önemli ülkeler. Dolayısıyla halihazırda bölgemizi sarsan terörizm ve mezhepçilik sorunlarıyla bunlara bağlı olarak ortaya çıkan insani krizlerin üstesinden gelinmesi için birlikte çalışmamız gerekiyor. Ülkelerimizin, Suriye ve Irak başta olmak üzere, bölgemizde akan kanın ve yaşanan krizlerin durdurulması için gereken çalışmalara öncülük etmesi şart" dedi.

"BİZİM İÇİN BELİRLEYİCİ OLANIN İSLAM BAŞLIĞINDA BERABER OLMAMIZ"

Türkiye ile İran arasında bölgesel konularda bazı görüş ayrılıklarının bulunduğuna işaret eden Erdoğan, "Bununla birlikte bölgede akan kanın durdurulması gerektiği konusunda hem fikir olduğumuzu memnuniyetle ifade etmek istiyorum. Bölgemizdeki gelişmelere mezhepsel temelde yaklaşılmasının hiçbir fayda sağlamayacağı, bilakis yıkıcı etkileri olacağı hususlarında yakın görüşlere sahibiz. Bizim için belirleyici olanın İslam başlığında beraber olmamız, o noktada bir ve dayanışma içerisinde geleceğe yürümemizdir." ifadesini kullandı.

"BİZLERE ÖNEMLİ BİR SORUMLULUK DÜŞTÜĞÜNÜN FARKINDAYIZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasındaki siyasi diyaloğu güçlendirmek suretiyle görüş ayrılıklarını asgariye indirmeyi, müşterekleri azami çıkarmayı sağlamalarının her şeyden önce iki ülkenin de lehine olduğunu bildirdi.

Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu şekilde davrandığımızda bölgemizdeki sorunlara dışarıdan değil, yine bu bölge içinden çözümler geliştirilmesini özellikle sağlamamız halinde biran önce netice alacağımıza inanıyorum. Bölgenin iki önemli ülkesi olarak bu konuda bizlere önemli bir sorumluluk düştüğünün farkındayız. Çalışmalarımızı inşallah bu bilinçle sürdüreceğiz."

"SİYASİ DİYALOG SÜRDÜRÜLMELİ"

Erdoğan ve Ruhani başkanlığında gerçekleştirilen Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Üçüncü Toplantısı sonrası yayımlanan ortak bildiride ise tarafların, bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğe yönelik en ciddi tehditleri teşkil eden örgütlü suçların, şiddete dayalı aşırıcılığın, terörizmin ve mezhepçiliğin her çeşidinin ve tezahürünün farkında olarak ve bölgelerinin en çok bunlardan zarar gördüğünü kabul ederek, ikili ve bölgesel konulardaki siyasi diyaloglarını her seviyede sürdürmelerinin öneminin altını çizdikleri belirtildi.

Bildiride, Suriye ve Irak'ın toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunmasına verilen önem vurgulanarak, bölgede bireyler, gruplar ve bunların uzantılarınca yapılan terör saldırılarının tüm şekil ve yöntemlerinin kuvvetli bir şekilde kınanması, mevcut ikili diyalog mekanizmalarını etkin bir biçimde kullanmak suretiyle terörizmle mücadele alanında işbirliğini ilerletme ihtiyacı vurgulandı.

Tarafların, Filistin halkıyla tam dayanışmalarını yeniden teyit ettikleri bildiride, uluslararası topluma, başkenti Kudüs olan bağımsız ve egemen Filistin devletinin kurulması dahil, Filistin davasına olan desteklerini artırma çağrısında bulundukları bildirildi. 

İRAN CUMHURBAŞKANI RUHANİ ONURUNA YEMEK VERİLDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani onuruna resmi öğle yemeği verdi. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki öğle yemeği, basına kapalı gerçekleştirildi. Yemeğe, Başbakan Ahmet Davutoğlu da katıldı.

RUHANİ: TÜRKİYE'YE SÖZ VERDİK

"Ulaştırma konusunda ister karayolları, ister havayolları, ister demiryolları ve gemicilik konusunda ekonomiyi daha canlandırmak gerekli adımları atacağız” diyen Ruhani, “İki ülkenin özel sektörünü teşvik edeceğiz yatırım yapması için manileri ortadan kaldıracağız. Ortak yatırımlar için üçüncü ülkelere ihracat yapmak için özellikle enerji konusunda biz Türk tarafına şu sözü verdik ki, ‘İran yapabilir bunu ve Türkiye enerji güvenliğini garanti altına alabilir, hem petrol, doğalgaz ve petrokimya ürünleri konusunda biz Türkiye’nin ihtiyaçlarını giderebiliriz bu konularda.’ İlişkilerimizi bu alanda daha da geliştirebiliriz. Turizm konusunda altyapılar açısından Türkiye İran’da yatırımlar yapabilir. Biz iki ülke halkını teşvik edebiliriz, daha fazla seyahat yapmak için aynı zamanda üçüncü ülkelerin turistlerini de cezbetmek için. Bu da ekonomi konuların dışında kültürel anlamda da iki ülkenin lehine olabilir. İki ülkenin kültürleri birbirlerini tamamlayıcı olabilir. Üniversiteler arasındaki ilişkiler, öğrenci ve üniversite hocası değişimi, bilgi teknolojileri konunda ortak araştırma yapılması konusunda çok iyi işbirlikleri yapabilir. Türkiye birçok alanda öncü ve gelişmiştir. İran’da başka alanlarda çok önemli gelişmeler kaydetmiştir. Biz bu konuda ortak bir şekilde gelişmelerimizi hızlandırabiliriz” açıklamasında bulundu.