İran'da Yargıtay Başkanı Ayetullah Amuli Laricani, laik ideolojiye sahip kişilerin ülke yönetiminde önemli görevlere getirilmemesi gerektiğini söyledi.
Abone olHükümet yetkililerinden anayasa ve rejimin ana çizgisini kabul etmeyen kişileri yöneticilik görevlerine getirmemelerini talep eden Yargıtay Başkanı Ayetullah Amuli Laricani, buna neden olarak İran Anayasası'nın ikinci maddesini gösterdi.
ANAYASA'NIN 2. MADDESİ LAİKLİĞE ENGEL
İran Anayasası'nın, İran İslam Cumhuriyeti'ni "tek bir yaratıcıya imanı ve onun emirleri karşısında teslimiyeti esas alan bir rejim" olarak tanımlayan ikinci maddesini hatırlatan Laricani, “Bu ifade laikliğin İran İslam Cumhuriyeti’nde kabulü olmadığı anlamına gelir” diye konuştu.
Anayasa'ya inanç ve bağlılığın gerekliliği göz önüne alındığında İran rejiminde laikliğin kabul edilemeyeceğini savunan Yargıtay Başkanı Laricani, “Ülke yönetimi için salt beşeri nizamın yeterli olabileceği inancı anayasanın ikinci ilkesinin reddidir. Anayasanın bu ilkesini kabul etmedikleri için laiklere yönetici pozisyonlarında yer verilmemelidir” diye konuştu.
KABİNEDE LAİKLİĞİ BENİMSEMEYENLER VAR
Yargıtay Başkanı Laricani’nin açıklaması, meclisteki aşırı muhafazakar kanadın Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye yönelttiği “kabinesinde laik görüşe sahip ve ülkenin dini rejimini benimsemeyen isimlere yer verdiği” eleştirisini yeniden gündeme getirdi.
Laricani'nin açıklamasından birkaç gün önce, muhafazakar milletvekilleri, 2009 seçimlerinden sonraki protesto gösterilerine destek veren isimleri bakanlığında önemli görevlere atadığı gerekçesiyle Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanı Rıza Ferecidana hakkında güvensizlik önergesi vererek bakanı görevinden azletmişti.