BIST 9.109
DOLAR 34,24
EURO 37,63
ALTIN 2.921,56
HABER /  DÜNYA

İranda recme karşı kampanya

İran'da kadın hakları savunucuları recm cezalarına karşı kampanya başlattıb

Abone ol

İran'da kadın hakları savunucuları, zina yapanlara recm cezası verilmesini öngören kanunun değiştirilmesini sağlayabilmek için kampanya başlattı. Reformculara yakın İLNA ajansının haberine göre, kampanyanın öncü isimlerinden avukat Şadi Sadr, recm cezasının uygulanmaması için kanunda değişiklik yapılmasını talep ettiklerini belirtti.

Kadın avukat, feministlerin yaptığı araştırmaya dayanarak, nisan ayında bir kadınla erkeğin recmedilerek öldürüldüğünü söyledi. Avukat Sadr, 9 kadınla 2 erkeğin de recm cezasına çarptırılmış olduğunu, bu insanların cezalarının infazını beklediğini anlattı.

Recm kanunu aleyhinde İran içinde ve dışında başlatılan kampanya çerçevesinde toplanan imzalar yetkililere iletilecek ve kanunun değiştirilmesi talep edilecek. Yargı erkinin sözcüsü Cemal Kerimi, yılbaşında açıklama yaparak, İran'da hiç kimsenin recm edilmediğini söylemişti. Sözcü, bazı yerel mahkemelerin recm cezasına hükmettiğini, ancak bu hükümlerin yüksek mahkemece bozulduğunu belirtmişti. Recm cezasının infazında, erkek mahkum kalçalarına, kadın mahkum ise göğse kadar toprağa gömülüp ölene kadar taşlanıyor. Çukurdan çıkabilenlerin hayatı bağışlanıyor.