BIST 9.616
DOLAR 34,00
EURO 37,85
ALTIN 2.820,94
HABER /  DÜNYA

İranda oylar yeniden sayılacak

İran'daki olaylı seçim ilginç bir hal alıyor. Seçimlerde hile iddiasını Anayasayı Koruma Konseyi ciddiye aldı.

Abone ol

İran devlet televizyonunda yayınlanan habere göre, Anayasayı Koruma Konseyi oyları yeniden saymaya hazır olduğunu duyurdu.

Reuters ajansı, devlet televizyonuna dayandırdığı haberde, konseyin, oyların yeniden sayımının adayların oylarında değişikliğe yol açabileceğini bildirdiğini belirtti.

İran Anayasayı Koruyucular Konseyi, reformist aday Mir Hüseyin Musevi'nin seçimlerin yenilenmesi talebinin ise mümkün olmadığını açıkladı. İran Anayasayı Koruyucular Konseyi Sözcüsü Abbas Ali Kethudai, İran devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, yasal olarak seçimin iptal edilmesine yönelik talebin değerlendirilemeyeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Ahmedinecad karşısında seçimi kaybeden Mir Hüseyin Musavi, seçimlerin iptal edilmesi için Konseye başvurmuş, ancak olumlu bir karar çıkacağı konusunda iyimser olmadığını belirtmişti. Seçimlerin bir diğer adayı Mehdi Kerrubi de, kısmi oy sayımından ziyade yeni bir seçim yapılmasını istediklerini söylemişti.

İran Anayasayı Koruyucular Konseyi cumhurbaşkanı seçiminde kullanılan oyların sınırlı şekilde yeniden sayımına hazır olduğunu, yeniden sayımın adayların hile yapıldığını öne sürdükleri sandıklarla sınırlı olacağını açıklamıştı.

Protestolar taşraya sıçradı

Ahmedinecad'ın yeniden seçilmesine karşı protesto hareketi Tahran'dan sonra aralarında Meşed, İsfahan ve Şiraz'ın da bulunduğu başka kentlere yayıldı.

Görgü tanıkları ve medyanın bildirdiğine göre, bu kentlerin büyük bölümünde protesto eylemleri genelde olaysız geçiyor. Küçük yerleşim yerlerinde güvenlik güçlerinin geniş önlemler aldıkları dikkati çekiyor. Devrim öncesi Ayetullah Humeyni'nin çağrısıyla İranlıların çatıya çıkarak Şah rejimine karşı tekbir getirmeleri ve "Allahüekber" diye bağırmalarına dayanan eylem, Tahran ve diğer kentlerin sakinleri tarafından saat 21.00'e doğru uygulanıyor. Aynı şekilde her akşam ve öğleden sonraları birçok kentte Mir Hüseyin Musavi'ye destek için otomobillerin klaksonları uzun uzun çalınıyor.