İran tarihinin en büyük yolsuzluk davası sonuçlandı. Bankalardan 2.6 milyar dolar hortumlayan 39 zanlıdan dördü idam cezasına, ikisi müebbet hapse çarptırıldı.
Abone olSkandalın merkezinde, İran’da faaliyet gösteren özel banka Arya’nın kurucusu Emir Mansur Hüsrevi tarafından yönetilen ve kendi ismini taşıyan yatırım grubu var. Grubun 2007’den itibaren usülsüz kredi aldığı, 2010’da İran’ın büyük bankaları Saderat ve Bank Melli’nin de yolsuzluğa karıştığı öne sürülmüştü. 2011 eylülünde başlatılan soruşturmada grubun sahte belgelerle çeşitli bankalardan 2.6 milyar dolar kredi çekip bazı kamu teşekküllerini satın aldığı ortaya çıkmıştı. Sahte akreditiflerle toplam 40 şirkete para aktarıldığı saptanmıştı.
BANKACI KANADA'YA KAÇTI
39 kişinin yargılandığı davanın sonucunu, Adalet Bakanlığı sözcüsü Gulan Hüseyin Muhsini Ejeyi IRNA haber ajansına açıkladı. İsmi verilmeyen dört mahkum idama, ikisi müebbet, diğerleri ise 10, 20 ve 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkum olan isimlerden Bank Melli’nin eski başkanı Muhammed Rıza Havari’nin, skandal patlak verip sorgulanması gündeme gelince 2011’de kaçtığı Kanada’dan iadesi isteniyor. Çifte vatandaş Havari’nin iadesi için Kanada maslahatgüzarı İran Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı ve İnterpol’den kırmızı bülten çıkarıldı.
HAMANEY'İN DEDİĞİ OLDU
Yolsuzlukla suçlanan iş adamı Ariya’nın, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın dünürü İsfendiyar Rahim Meşai ile bağlantılarının olduğu iddia edilmiş, son dönemde Ahmedinejad ile ters düşen dini lider Ali Hamaney “Hainlerin elleri kesilecek” demişti. Skandal, Ahmedinejad’ın ekonomiyi liberalleştirme çabalarının bir yan etkisi olarak görülüyordu.
AHMEDİ'YE BİR DARBE DAHA
Ahmedinejad dün bir bozgun daha yaşadı. Ahmedinejad’ın iç muhalefete rağmen Sosyal Güvenlik İdaresi’nin başına getirdiği sertlik yanlısı muhafazakar bir isim olan eski başsavcı Said Murtazavi, Yüksek İdare Mahkemesi’nin kararıyla görevden alındı. Murtazavi, İran asıllı Kanadalı fotomuhabir Zehra Kazımi’nin 2003’teki esrarengiz ölümüyle ilgili olarak suçlanıyordu.