ABD nükleer silah geliştirmeye çalışmakla suçladığı İran'ın durdurulması gerektiğini savunuyor.
Abone olMoskova'da biraraya gelen BM Güvenlik Konseyi üyeleri ve Almanya, nükleer programı konusunda İran'a uygulanacak yaptırımları görüştü, ancak uzlaşmaya varamadı.
Güvenlik Konseyi, İran'ın uranyum zenginleştirmeyi durdurması için 28 Nisan'a kadar süre tanımıştı
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya'nın dışişleri bakan yardımcılarının Moksova'daki toplantısı 3 saat sürdü.
Associated Press Haber Ajansı'na bilgi veren Amerikan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nicholas Burns, İran'ın kendi ifadesiyle uluslararası sorumluluklarını ihlal etmesine sert karşılık verilmesi konusunda uzlaşmaya vardıklarını söyledi.
Ancak Burns, bu karşılık konusunda bir anlaşmaya varılamadığını vurguladı.
Toplantı öncesi Konsey'in daimi üyelerinden Çin taraflara, soğukkanlılıklarını muhafaza etme ve görüşmelerde esnek olma çağrısı yaptı.
Rusya ise, güç kullanımına ve yaptırım uygulanmasına karşı olduklarını vurguladı.
İran ise geçen hafta ilk kez başarıyla uranyum zenginleştirdiğini açıklamıştı.
ABD nükleer silah geliştirmeye çalışmakla suçladığı İran'ın durdurulması gerektiğini savunuyor.
Nükleer faaliyetlerinin askeri amaçlı olmadığında ısrar eden İran ise geri adım atmayacağını söylüyor.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Mart sonunda nükleer faaliyetlerini askıya alıp müzakere masasına dönmesi için Tahran'a 28 Nisan'a kadar süre tanımıştı.
ABD İran'ın nükleer silah geliştirdiğinden endişeli
Bush: Bütün seçenekler masada
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı George Bush ise, İran'ın nükleer silah geliştirmesini önlemek için tüm seçeneklerin masada olduğunu söyledi.
Bush, bu açıklamayı Beyaz Saray'da bir gazetecinin, ''bu söz konusu seçenekler arasında nükleer saldırının da bulunup bulunmadığı'' yönündeki sorusu üzerine yaptı.
Ancak Bush, Amerika Birleşik Devletleri'nin sorunu diplomatik yollardan çözmek istediğini, bu konuda da ciddi çaba harcadığını söyledi.
George Bush İran'ın nükleer silah sahibi olması tehlikesinin farkına varan tüm ülkelerin birlikte hareket etmesi gerektiğine dikkat çekti; Amerikalı yetkililerin de İngiltere, Almanya ve Fransa'yla yakın işbirliği yaptıklarını vurguladı.
Amerikan medyasındaysa geçtiğimiz haftalarda, Washington'un İran'a karşı bir askeri operasyon düzenleyebileceğine dair haberler yayımlanmıştı.
İran baskıya boyun eğmeyeceğini söylüyor
Amerikan Senatosu'nun Silahlı Kuvvetler Komisyonu'nun üyelerinden Joe Lieberman da İsrail'in Jerusalem Post gazetesine verdiği demeçte ülkesinin İran'ın nükleer programına son veremeyeceğini ancak son seçenek olarak askeri bir operasyonla programı geriletebileceğini söyledi.
İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad daha önce İran'ın kendi deyimiyle "topraklarını işgal edenin ellerini keseceği" uyarısında bulunmuştu.
Mahmud Ahmedinecad ayrıca ordudan olası bir saldırıya karşı tetikte olmasını istemişti.
bbc