BIST 9.682
DOLAR 35,22
EURO 36,74
ALTIN 2.962,25
HABER /  GÜNCEL

İran: Sosyal medyada deterjan protestosu

İran'ın başkenti Tahran'ın merkezinde dikkat çekici bir grafiti çalışması sosyal medyada büyük ilgi gördü. Çalışmada bir kadın bulaşık deterjanı şişesi şeklindeki 'Dünya Kupası'nı tutarken görülüyor. Bu ne anlama geliyor ve neden böyle ilgi çekiyor?

Abone ol

İran'ın başkenti Tahran'ın merkezinde dikkat çekici bir grafiti çalışması sosyal medyada büyük ilgi gördü.

Çalışmada bir kadın, bulaşık deterjanı şişesi şeklindeki "Dünya Kupası"nı tutarken görülüyor. Bu ne anlama geliyor ve neden böyle ilgi çekiyor?

Black Hand imzalı çalışmanın sahibi İngiltere'nin kimliğini gizleyen fakat Banksy imzasını kullanan grafiti sanatçısına atfen İran'ın Banksy'si diye anılıyor.

Çalışmanın sahibi bir kadın mı, erkek mi yoksa bir grup sanatçı mı bilinmiyor.

Fakat grafiti İran'ın başkentinde giderek yayılıyor.

Haziran ayının sonuna doğru Tahranlılar bir cumartesi sabahı uyandıklarında İran milli formasını giymiş bir kadının deterjan şişesini eldivenli elleriyle tutarak havaya kaldırdığı grafitiyi gördüler.

Bu görüntünün resmi Facebook, Twitter ve Instagram'da binlerce kez paylaşıldı.

Çalışmanın böyle ilgi görmesinin nedeni sadece Tahran'ın Vali Asr isimli işlek caddesinde yer almasından ötürü değil aynı zamanda bir şekilde gizli mesaj vermesindendi.

Gerçek ismini açıklamayan, İran ve ABD'de yaşayan @Pedestrian takma isimli İranlı bir öğrenci her sabah kalktığında ilk iş olarak Facebook'a girdiğini söylüyor.

"Tüm Facebook'um arkadaşlarımın paylaşımları bu grafiti ile ilgili. Bence bu, tam bir sanat. Dünya Kupası'nı, stat konusunu ve İran'da kadın olmayı beraber ele alıyor" diyor.

İran'da tüm eleştirilere karşın kadınların stadyumda futbol müsabakalarını izlemeleri yasak.

2012 yılında bu yasak, voleybol müsabakaları için de genişletildi.

Şu an Dünya Voleybol Ligi karşılaşmalarını da kapsayan bu yasak yüzünden çoğu İranlı tepkili.

"Bu çok acımasız, inanılmaz şekilde acımasız. Neden onların gelmesine engel olursunuz ki?" diyor İran milli takımında basketbol oynayan ve aynı zamanda İran ile dış dünya arasında bilgi akışını arttırmaya çalışan Small Media'ya çalışan Sarah Ahari.

"Düşünün ki İran takımı, Tahran’da bir maç oynuyor. Brezilyalılar ve İtalyanlar eşlerini stadyuma getirebiliyor. Fakat İranlılar getiremiyor. Ve maçın ev sahibi de İran."

Kırmızıya boyandı

Dünyanın genelinde olduğu gibi İran'da da grafiti yasadışı.

Deterjan şişesini tutan kadın çalışması kısa süre içinde kırmızıya boyandı.

Kimileri bunun resmi makamlarca kimileri de Black Hand lakaplı sanatçı tarafından yeni bir mesaj kaygısıyla boyandığını söylüyor. Ama sonuçta çalışma duvarda görünmüyor.

Fakat resim halen daha sosyal medyada paylaşılarak yaşamaya devam ediyor.

Daha önce İran'da grafiti çizen ICY isimli bir takımın üyesi olan ve şu anda ABD'de yaşayan SOT, "insanlar için insanlarla konuşan sokak sanatının politik olduğunu" belirtiyor.

“Şu an sosyal medya sayesinde herkes bu resimleri görebiliyor. Bazıları İran'da kadın ve spor konusunda ne olduğu konusunda fikri olmayabilir. Fakat bu resmi gördükten sonra gidip bunu araştırabilirler. Bu çok önemli” diyor SOT.