BIST 9.916
DOLAR 34,15
EURO 38,05
ALTIN 2.885,48
HABER /  DÜNYA

İran, Rusyadan cevap bekliyor

İran, gelişmiş hava savunma sistemleri S-300 füzelerinin alımıyla ilgili anlaşmanın Rusya tarafından tek taraflı iptal edildiğine dair resmi bir bilginin kendilerine iletilmediğini bildirdi.

Abone ol

İran Savunma Bakan Ahmed Vahidi, Rusya'nın S-300'lerle ilgili anlaşmayı iptal ettiği yönündeki haberlere ilişkin olarak, 'Anlaşmanın feshine yönelik Rusya'dan henüz resmi bir haber almış değiliz' dedi.
Rusya'nın teknik gerekçelerle S-300'lerin İran'a teslimini geciktirdiğini hatırlatan Vahidi, 'Rusya'dan en kısa sürede teknik sorunları halletmesini istedik' ifadesini kullandı.

Vahidi, 'S-300 füzelerinin, yakın bir gelecekte İran'a verilmesini ümit ettiklerini' belirtti.

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Hasan Firuzabadi, bir süre önceki açıklamasında, S-300 füzeleri anlaşmasıyla ilgili olarak Rusya'dan taahhütlerini yerine getirmesini beklediklerini söylemişti.

Tümgeneral Firuzabadi, 'S-300'lerin teslimi için öngörülen süreden 6 ay geçmesine rağmen Rusya niçin bu konuda gerekli izni vermiyor? Rusyalı stratejistler, bu ülkenin emniyeti konusunda İran'ın jeopolitik önemini dikkate almıyorlar mı?' ifadelerini kullanmıştı.

İran Meclisi Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi de Rusya'dan 'anlaşmayla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmesini' talep etmiş, 'aksi halde iki ülke ilişkilerinin bundan zarar göreceğini' belirtmişti.

Rusya ve İran'ın 800 milyon dolarlık 5 adet S-300 sistemi üzerinde anlaşmaya varması ABD, İsrail ve Batılı ülkelerce yakından takip ediliyor.

ABD ve İsrail'in S-300'leri İran'a vermemesi konusunda Rusya'ya baskı yaptığı ve çeşitli vaatlerde bulunduğu basına yansımıştı.

Washington ve Tel Aviv yönetimleri, S-300 füzelerinin İran'a yönelik olası bir saldırıyı güçleştireceğini düşünüyor.

Batılı askeri uzmanlar, İran'ın bu sistemleri edinmesi halinde muhtemel bir ABD ve İsrail saldırısına karşı stratejik hedefleri şemsiye altına alıp koruyabileceğini belirtiyor.