BIST 9.020
DOLAR 34,26
EURO 37,65
ALTIN 2.909,12
HABER /  GÜNCEL

'İran nükleer programını genişletiyor'

Viyana'daki bir diplomat, BBC'ye Kum kentindeki bir yeraltı tesisinin, uranyum zenginleştirmede kullanılan binlerce yeni nesil santrifüjün devreye sokulabilecek hale getirildiğini söyledi.

Abone ol

İran'ın nükleer programını genişletmeye hazırlanıyor olabileceği öne sürüldü.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun merkezinin bulunduğu Viyana'daki bir diplomat, BBC'ye, Kum kentinde bulunan bir yeraltı tesisinin binlerce yeni nesil santrifüjün devreye sokulabilecek hale getirildiğini söyledi.

Böylece zenginleştirilmiş uranyum üretiminin hızlandırılabileceği belirtiliyor. Zenginleştirilşmiş uranyum hem elektrik üretimi hem de nükleer silah için gerekli.

Birleşmiş Milletler'e bağlı Atom Enerjisi Kurumu, adının açıklanmaması kaydıyla konuşan diplomatın sözleri konusunda yorum yapmadı.

Denetçiler Tahran'a gidiyor

Kurumun denetçileri İran'ın nükleer faaliyetleri konusunda görüşmeler yapmak için bu hafta Tahran'ı ziyaret edecek. Geçen ay denetçilere bazı tesislere girme ve nükleer programda görevli bilimadamlarıyla görüşme izni verilmemişti.

İran nükleer programının tamamen elektrik enerjisi üretme amaçlı olduğunu söylerken bazı Batılı ülkeler Tahran'ın gizliece nükleer silah geliştirmeye çalıştığını düşünüyor.

Viyana'daki bazı diplomatlara göre, Kum kentindeki, güçlendirilmiş yeraltı tesisinde santrifüjler için gerekli altyapı tamamlandı. Diplomatlar bununla birlikte santrifüjlerin henüz kurulmadığını, kurulup kurulmayacağı konusunda da belirsizlik olduğunu söyledi.

Üç gün önce İran, daha hızlı uranyum zenginleştirebilecek santrifüjler geliştirdiğini ve ilk kez kendi ürettiği nükleer yakıtı kullandığını açıklamıştı.