BIST 8.908
DOLAR 34,29
EURO 37,03
ALTIN 3.029,35
HABER /  DÜNYA

İran krizinin perde arkası

Rehine krizinde ABD'nin K. Irak'taki bir baskını rol oynadı. Meğer ABD çok önemli 2 kişiyi kaçırmaya kalkmış. Ama...

Abone ol

Independent gazetesinin manşetinden verdiği haberde 15 İngiliz askerinin kaçırılmasının perde arkası yer aldı. Gazete haberine göre rehine krizine, ABD'nin düzenlediği bir baskın yol açtı.

KUZEY IRAK'TA GİZLİ OPERASYON

Amerika'nın Kuzey Irak'ta çok gizli bir operasyon yürüttüğü ortaya çıktı. Bölgeyi ziyaret eden 2 İranlı üst düzey güvenlik görevlisi, Amerika tarafından kaçırılmak istendi. Ancak operasyon başarısız oldu.

Gizlide kalan bu olaydan 10 gün sonra İran Amerika'ya misilleme yaptı. Bu amaçla 15 İngiliz denizci rehin alındı.

HEDEFLER ÇOK ÖNEMLİYDİ

İndependent gazetesinin sözünü ettiği olay 11 Ocak'ta beş İranlının gözaltına alındığı Erbil'de geçiyor. Ancak habere göre gözaltına alınan İranlılar, asıl hedef değildi:

Aslında bu baskının çok daha iddialı hedefleri vardı: Kürt yetkililere bilgi verilmeden başlatılan operasyonla İran güvenlik yapısının kalbindeki iki yetkilinin kaçırılması...

Kürt yetkililere göre bu kişiler, bölgeyi ziyaret eden İran Ulusal Güvenlik Konseyi başkan yardımcısı Muhammed Caferi ile Devrim Muhafızları'nın istihbarat şefi General Minucahar Firuzende'ydi..."

Amerika ve müttefikleri bir yılı aşkın süredir İran üzerindeki baskıyı artırmaya çalışıyordu. Ancak Erbil'deki baskın çok ciddi bir eylemdi. Dolaylı olarak değil bizzat Amerikalılarca düzenlendi ve Amerika ile İran arasındaki gerginliği tehlikeli şekilde tırmandırdı. //