BIST 9.420
DOLAR 34,41
EURO 36,30
ALTIN 2.843,59
HABER /  DÜNYA

İran, Karabağ'a gönderdi! Aynı kampta eğitim alıyorlar: Doğruluk payı yüzde 100

İRAN'ın Suriye’de yaşanan yumuşamanın ardından boşa çıkan milis güçleri Karabağ bölgesine kaydırdığı iddia ediliyor. Rusya ve Avrasya Uzmanı Prof. Dr. Toğrul İsmayıl, “Bunların sadece Karabağ değil diğer Rusya-Ukrayna bölgesine de gönderilme ihtimali yüksek” dedi. Dr. Babek Şahit ise, “Bu iddiaların doğruluk payı yüzde 100” dedi.

Abone ol

Azerbaycan ile İran arasındaki gerilim artarken, Ermenistan’ın sınır güvenliğini kırmızı çizgi olarak ilan eden İran, Suriye’de yaşanan yumuşamanın ardından boşa çıkan milis güçleri Karabağ bölgesine kaydırıyor. Türkiye - Azerbaycan ilişkilerinin bölgede oynadığı etkin rol üzerine stratejik önemini kaybettiğini düşünen İran’ın 4 bin milisi Karabağ’a gönderdiği iddia ediliyor.

PKK’lılar ve Ermeniler aynı kampta eğitim alıyor deniyor

Silahlı eğitim alınan kampta ise PKK’lılar ve Ermeniler birlikte eğitim alıyor. Başlarında ise sözde komutan Vazgen Sisilyan bulunuyor.

Rusya ve Avrasya Uzmanı Prof.Dr. Toğrul İsmayıl konuya ilişkin, “Bu iddialar daha önce de vardı. İran - Ermenistan ilişkileri çok sıcak, yakın ilişkilerdi. İran’ın Azerbaycan’a yönelik politikası veya bölgeye yönelik politikası Ermenistan üzerinden belirlenmektedir. Sebebi de kuzeyde güçlü bir Azerbaycan devleti kurulmasının istenmemesi, öte yandan Türkiye - Azerbaycan ittifakı İran’ın politikalarına aykırıdır” ifadelerini kullandı.

Rusya-Ukrayna bölgesine de gönderilebilirler

İran tarafından, kim oldukları tespit edilememiş kişilerin Azerbaycan'ın Karabağ bölgesine girdiğini gördüklerini söyleyen İsmayıl, “Bunlar tabii bu gruplar da olabilir. Boşta kalan bu grupların bölge çatışmalarında kullanılması İran tarafından avantaj. Kendi ülkesine sokmaktansa dışarıda kullanmasını fayda olarak görebilir. Bunları sadece Karabağ değil diğer çatışma bölgeleri Rusya-Ukrayna bölgesine de gönderme ihtimali yüksek” diye konuştu.

İran’ın Zengezur Koridoru’nun açılmasını da istemediğini söyleyen İsmayıl, “Bu meselenin bir an önce olmaması için elinden geleni yapıyor. En net açıklamalardan birisi ‘Ermenistan toprak bütünlüğü İran’ın kırmızı çizgisi’ oldu. Çok komik. Azerbaycan toprakları işgal altında olunca biz İran’dan böyle bir açıklama görmedik. Ermenistan meselesine gelince güya Azerbaycan ve Türkiye, Ermenistan arazilerini bozacak ve işgal edecek şeklinde açıklamalar saçma açıklamalar” dedi.

PKK-Ermenistan-İran ilişkisi

Tebriz Araştırmaları Enstitüsü uzmanı Dr. Babek Şahit bu olayın yeni bir olay olmadığının altını çizerek, “İran’la PKK’nın özellikle de sözde gönüllü Ermeni oluşumların ilişkileri Suriye iç savaşının başladığı zamandan beri devam ediyor. Suriye’nin kuzeyinde oluşan Süryani birliğinin Suturo Tugayı 2014 yılında YPG’den ayrılıp İran-Kudüs Gücü’ne katıldı. O dönemde İran destekli Aga Petros isimli bir eğitim kampı verildi. Bu tamamen Kudüs Gücü’nün kontrolünde bir birlikti. Benzer şekilde diğer Suriye Ermenilerinden oluşan PKK/YPG ile yakın ilişkisi olan çeşitli oluşumları biliyoruz. O dönemde İran Kudüs Gücü ile hareket ettiler” dedi.

Türkiye büyükelçiliklerine düzenlenen saldırıların faili: Sözde komutan Sisilyan

En önemli örgütün ikinci Karabağ Savaşı’nda gündeme gelen VOMA Terör Örgütü olduğunun altın çizen Şahit, “Bu VOMA kamplarının işgal altındaki topraklarda ve örnek için Tuğ köyünde bir kampın olduğunu biliyoruz. Bu kampta PKK’lılar ve Ermeniler İran Kudüs Gücü’nün desteğiyle silahlı eğitim alıyorlar. Bu terör örgütünün liderliğini Vova Vartanov yürütüyor. Önemli olan meselelerden birisi de sözde askeri komutanı Vazgen Sisilyan’dır. Lübnan Ermenisi olan Sisilyan 1981’de Türkiye Paris Büyükelçiliği’ne yapılan saldırının ve sonra da 1991’de Türkiye Budapeşte Büyükelçisine suikastın failidir. Lübnan Ermenilerinden ve şu anda bu terör örgütünün oradaki askeri eğitiminden sorumlu. İkinci Karabağ Savaşı sürecinde bir Ermeni vatandaşı, 300 kişiyi İran üzerinden bu kampa götürüp Ermenilere destek verdiğini biliyoruz” ifadelerine yer verdi.

"İddiaların doğruluk payı yüzde 100"

Kudüs Gücü, bünyesinde örgütlediği milisleri üzerinden oraya taşımak ve orada istikrarsızlık oluşturmakla amacına ulaşmak istediğinin altını çizen Şahit, “Azerbaycan, Karabağ’a yasadışı bir şekilde İran’dan giriş yapan 17 kişiyi yakalamıştı. İran bununla ilgili bir açıklamada bulunmadı. Bu iddiaların doğruluk payı yüzde 100. Bunu sadece iddiadan öteye ispatlanmış, hem haberler var hem resmi yetkililerin açıklamalar var” diye konuştu.

İran-Azerbaycan gerilimi

İran yönetiminin Dağlık Karabağ'daki Ermenistan işgalinin sona ermesinin ardından son dönemde Azerbaycan’a yönelik açıklamaları ve Tahran tarafından sınırda yürütülen geniş çaplı askeri tatbikatlar iki ülke arasında gerilime yol açtı.

İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun Azerbaycan-Ermenistan sınırına askeri yığınak yapmaya başladığına dair haberler sık sık gündeme geldi.

Devrim Muhafızları Ordusu, 17 Ekim'de başında ülkenin kuzeybatısında yer alan ve Azerbaycan sınırı boyunca uzanan Aras Nehri bölgesinde geniş çaplı askeri tatbikat başlattı. Devrim Muhafızları Ordusu geniş çaplı askeri tatbikatların bir parçası olarak, İran'ı Azerbaycan ve Ermenistan'dan ayıran Aras Nehri'ni geçmek için ilk kez geçici köprüler kullanarak tatbikat yaptı. Resmi olarak "rutin tatbikatlar" olarak açıklanan askeri güç gösterisi, Azerbaycan tarafından Ermenistan'a destek ve İran'ın bu sınır bölgesindeki değişiklikleri kabul etmeyeceğine dair bir mesaj olarak algılandı.

Azerbaycan, "İran istihbarat servislerinin kontrolü altında oluşturulan" yasa dışı silahlı bir grubun üyelerini tespit ederek gözaltına aldığını duyurmuştu.

İran'ın sınırdaki tatbikatlarının ardından Azerbaycan Ordusu da 2 Kasım'da İran sınırında tatbikat başlattı. Tatbikata Hava kuvvetleri ile füze ve topçu birlikleri katıldı.

BU FOTO GALERİYE BAKIN
Nursema'nın gerdek gecesi! 'Soyun lan' diye bağırdı Kızılcık Şerbeti son bölümdeki sahne gündem oldu
Foto Galeri Nursema'nın gerdek gecesi! 'Soyun lan' diye bağırdı Kızılcık Şerbeti son bölümdeki sahne gündem oldu Galeriye Gözat