İran ile Kazakistan'da yapılan 5+1 görüşmeleri sona erdi. Müzakerelerde hangi noktaya varıldığı henüz açıklanmadı.
Abone olİran ile uluslararası güçler arasında, Tahran'ın nükleer programı üzerine Kazakistan'da yapılan müzakereler sona erdi.
Görüşmelerde varılan noktayla ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.
Ancak Reuters haber ajansı, İran televizyonunun, uzmanların teknik konulardaki görüşmeler için bir araya geleceğini duyurduğunu yazıyor.
BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya ile Almanya'dan oluşan "5+1" grubuyla İran arasındaki görüşmeler geçen yıl Haziran ayında sonuçsuz olarak kesildikten sonra Almatı'da yeniden başlamıştı.
Batılı ülkeler İran'ın nükleer silah edinebileceği kaygısı nedeniyle Tahran yönetimine baskı yapıyor.
Nükleer programının esas olarak enerji amaçlı olduğunu savunan İran ise zenginleştirilmiş uranyumun tıbbi amaçla kullanıldığını belirtiyor.
Tahran yönetimi, nükleer tesislerini denetime tam olarak açmadığı gerekçesiyle BM Güvenlik Konseyi yaptırımlarına hedef oluyor.
5+1 ülkelerinin bu turda İran'a bazı yaptırımları gevşetme vaadinde bulunabileceği söyleniyordu.
Bu vaatler, İran'a bir önceki dönmede yapılan önerilerin kısmi olarak gözden geçirilmiş bir hali.
İran'ın devlete ait İngilizce yayın yapan Press TV kanalı ise, Tahran'ın yeni bir öneri paketi hazırlayacağını duyurmuştu.
Bunun karşılığında ise İran'dan uranyum zenginleştirmenin askıya alınması; Kum kenti yakınındaki denetimsiz nükleer tesisin kapatılması ve orta düzeyde zenginleştirilmiş uranyum stokunun ülke dışına çıkarılması isteniyordu.