BIST 8.726
DOLAR 34,25
EURO 37,12
ALTIN 3.012,77
HABER /  DÜNYA

İran BMye meydan okudu

Ahmedinejad, ülkesi aleyhine alınacak yaptırım kararının "yırtık bir kağıt parçasından" farkı olmayacağını söyledi.

Abone ol

Yazd eyaletinde yurt gezisini sürdüren Ahmedinejad, yaptığı konuşmalarda, ikinci BM Güvenlik Konseyi kararını da birincisi gibi kabul etmeyeceklerini belirtti. Ahmedinejad, alınacak yaptırım kararının kendileri açısından "yırtık bir kağıt parçasından farkı olmadığını" ifade ederek, "Bu yırtık kağıt parçalarıyla İran'ın önünü kesemezsiniz" dedi.

Batılı ülkelerin İran'a yıllardır yaptırım uyguladığını, bu yaptırımların "nükleer bir ülke" olmalarını sağladığını söyleyen Ahmedinejad, "Bu sefer de ekonomik yaptırım uygulayacaklarını söylüyorlar. Yapın bakalım ne olacak. Bunlar İran halkının kararını hiçbir şekilde etkilemeyecek" diye konuştu.

Batılı ülkeleri makul hareket etmeye çağıran Ahmedinejad, BM Güvenlik Konseyinin yaptırım kararını kabul etmeyeceklerini yineledi. BM Güvenlik Konseyi, 23 Aralık 2006 tarihinde İran'a nükleer faaliyetlerini askıya alması için 2 ay süre tanımış ve yaptırımlar öngören bir karar tasarısı kabul etmiş, ancak İran faaliyetlerini durdurmamıştı.

Konseyin daimi üyeleri ve Almanya, bunun üzerine İran'a karşı ikinci bir karar tasarısı metni üzerinde ilke anlaşmasına vardılar. Yeni yaptırım paketi ilgili ülkelerin hükümetlerinin de onayını alması halinde bugün BM Güvenlik Konseyinin onayına sunulacak.