BIST 9.976
DOLAR 34,08
EURO 38,05
ALTIN 2.832,97
HABER /  DÜNYA

İran Avrupadaki islamofobiden endişeli

İran, İsviçre'deki minare yasağı referandumunun Avrupa'da ''İslam karşıtlığını'' daha da artırmasından endişe duyduğunu bildirdi.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, bazı Avrupa ülkelerinde ''İslam ve Müslüman karşıtlığı''nı artırmaya yönelik eylemler konusunda İsviçre Dışişleri Bakanı Micheline Calmy-Rey ile telefonda görüştü.

İrna'nın haberine göre, İsviçre'deki minare yasağı referandumunu eleştiren Mutteki, kararın İsviçre toplumu ile bu ülkedeki Müslümanlara yönelik başka olumsuz gelişmelere yol açacağından duyduğu endişeyi dile getirdi.

''Bu hareket, (minare yasağı) demokrasi ve dini özgürlükler alanında bir numara olduğunu iddia eden bir ülkenin faydasına değil'' diyen Mutteki, yasağın İsviçre'nin imajını olumsuz etkileyeceğinden şüphe duyulmadığını söyledi.

Mutteki, referandumun uygulanmaması yönünde İsviçre hükümetinin gerekli adımları atmasını ümit ettiğini kaydetti.

İsviçreli Bakan Calmy-Rey'in ise ''referandum sonucundan mutluluk duymadığını ve hükümetin tüm çabalarına rağmen referanduma gidildiğini söylediği'' belirtildi.

Calmy-Rey'in, ''referandumun Müslüman toplumun, dinin ve kültürün reddedilmesine neden olmayacağı konusunda güvence verdiği'' kaydedildi.

İran'da siyasilerin yanı sıra dini liderler de çeşitli vesilelerle yaptıkları açıklamalarda, İsviçre'deki minare yasağı referandumunu eleştirmiş, yasağı ''dini özgürlüklerin ve insan haklarının ihlali'' olarak değerlendirmişti.