BIST 9.916
DOLAR 35,26
EURO 36,71
ALTIN 2.981,14
HABER /  DÜNYA

İran'ın uçağı alay konusu oldu

Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın tanıttığı, İran'ın dünyanın en gelişmiş savaş uçağı, alay konusu oldu.

Abone ol

İran dünyanın en gelişmiş savaş uçağı olarak Kahhir 313 adlı bir savaş uçağını tanıttılar.

İranlı mühendisler tarafından tam bir İran malı olarak üretilen uçağın tanıtım töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Kahir-313'ün avcı bombardıman uçağı ve radara yakalanmama teknolojisiyle donatılan 'hayalet uçak' olduğunu belirtti. Ahmedinejad, uçağın tasarımdan yapım aşamasına kadar yüzde yüz İranlı uzmanların ürünü olduğunu kaydetti. Kahir-313'ün dünyanın en gelişmiş savaş uçakları kategorisinde yer aldığını belirten İran lideri, uçakla bir kaç bin saat uçan İranlı pilotla konuştuğunu, pilotun uçağın özelliklerinden çok memnun olduğunu belirttiğini ifade etti.

BU UÇAĞIN HAVALANMASI ZOR

Cumhurbaşkanı, İran'ın askeri gücünün hiçbir ülkeye saldırmaya yönelik olmadığını sadece caydırıcı özelliğinin olduğunu vurguladı. Tanıtımı yapılan 'Kahhir 313' savaş uçağı, İran'ın ürettiği üçüncü model yerli uçak olarak kabul ediliyor.

Ahmedinecad'ın 'binlerce saat uçtu' dediği Kahhir 313 için havacılık uzmanlarının yorumu ise, 'Bu uçak biraz zor uçar' şeklinde oldu. Pilotun kokpite sığmasının imkansız olduğu, Amerikan F-22 ile F-35 karışımı tasarıma sahip olan uçağın bu kanat yapısıyla havalanmasının zor olduğu belirtildi.

BU UÇAK HİÇBİR İŞ YAPMAZ

İran'ın yeni ürettiği ve radara yakalanmadığı iddia edilen Kahhir-313 adlı savaş uçağını değerlendiren Albay Emekli Pilot Memduh Kayışbudak, "Bu uçak bence hiçbir iş yapmaz" diyerek şunları kaydetti: "Pilotun oturduğu görsele bakarsak pilotun sığamayacağı kadar küçük. Dizleri dışarıda kalmış. Radar anteninin burun kısmında olması lazım, prototipe bakarsak orası radar anteni sığacak kadar büyük tasarlanmamış. Küçük bir uçak, uçacağından bile şüpheliyim. Hava alıkları yanlış yerde, burnu kalkınca oradan giren hava yeterli olmaz, hava alıklarının önü kapanır. Uçağın sağlıklı uçabilmesi için hava alıklarından giren havanın yakıtla ateşlenip egzozdan çıkması gerekir. Bu akış sağlanamazsa uçak uçamaz. Levye kabzası Amerika'nın 1960'dan beri kullandığı standart kabzalardan. Bu uçağın bu kanat boylarıyla fazla yük taşıyabileceğini sanmıyorum. F-16 uçaklarının aldıkları yakıtlarla 1 saat uçabildiklerini düşünürsek, bu uçağın havada kalma süresi oldukça az olacak."