İran, Amerika Birleşik Devletleri'nin nükleer programı hakkında karşılıklı görüşmeler yapılması teklifini memnuniyetle karşıladığını, ama "ülkenin meseleyi çözme yolunda sahici, adil, ve inanılır niyet" göstermesini istediğini duyurdu.
Abone olİran, Amerika Birleşik Devletleri'nin nükleer programı hakkında karşılıklı görüşmeler yapılması teklifini memnuniyetle karşıladığını, ama "ülkenin meseleyi çözme yolunda sahici, adil, ve inanılır niyet" göstermesini istediğini duyurdu.
Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salehi, ABD'nin görüşme teklif etmesiyle İran'ı tehdit etmekten vazgeçmesi gerektiğini söyledi.
Salehi'nin Almanya'da düzenlenen bir güvenlik konferansında yaptığı konuşmadan bir gün önce ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, İran'ın bu konuda "ciddi" olması gerektiğini belirtmişti.
İran'ın nükleer programı üzerine yapılacak görüşmeler bu ayın ilerleyen günlerinde gerçekleşecek.
Birlemiş Milletler, İran'a bir dizi yaptırım uyguluyor. Batılı ülkeler, İran'ın nükleer silah üretmeye çalıştığından şüpheleniyor olsa da Tahran, bunun enerji ve araştırma için olduğunu belirtiyor.
ABD üç gün önce İran'ın Natanz enerji santralinde bulunan uranyum zenginleştirme olanaklarının geliştirilmesi planlarının meseleyi daha da zora sokacağını söylemişti.
'Sırf egzersiz olarak değil'
Münih Güvenlik Konferansı'nda konuşan Biden, Washington'ın "İran'ın ruhani lideri Ayetullah Hameney ciddi olduğunu gösterince" İran'la görüşmeye hazır olduğunu belirtti.
Biden, "Bu teklifimiz hâlâ geçerli. Ama gündemdeki konular hakkında konuşmaya hazır olmalılar." dedi.
Buna cevaben Salehi ise İran açısından geçilmeyecek bir "kırmızı çizgi" olmadığını; ülkesinin geçmişte ABD ve Irak'la doğrudan görüştüğünü söyledi.
Salehi ayrıca "Ama karşı tarafın meseleyi çözme yolunda sahici, adil, ve inanılır niyet göstereceğinden emin olmak zorunda olduklarını" sözlerine ekledi.
Bakan, İran'ın teklifi "ciddiyetle değerlendireceğini" ama ABD'nin de "tehditlerden" vazgeçmesi gerektiğini söyledi.
Salehi ayrıca İran konusundaki görüşmelerin 25 Şubat'ta Kazakistan'da yapılacağını "güzel bir haber" olarak niteledi, ama ülkesinin bunlara katılıp katılmayacağını cevaplamadı.