İran'ın nükleer programı 1 yıl aradan sonra Cenevre'de müzakere edilecek. BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'dan temsilcilerin katılacağı görüşmelerde çözüm umudu az.
Abone olİran, nükleer programının tartışılacağı diplomatik müzakerelere bir yıl sonra bugün geri dönüyor.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi (ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin) ve Almanya'nın temsilcileri Cenevre'de İranlı yetkililer ile bir araya gelecek.
Bu 6 ülkeyi Avrupa Birliği Dış Politika Temsilcisi Catherine Ashton, İran tarafını ise ülkenin nükleer konulardaki başmüzakerecisi Said Celili temsil edecek.
İran dün, uranyum zenginleştirme tesislerinde ilk kez kendi ham uranyumunu kullanmaya başlayacağını duyurdu.
İran bugüne kadar 1970'lerde Güney Afrika'dan ithal ettiği ham uranyumu kullanıyordu.
Ancak Batılı uzmanlar stokların erimeye başladığı görüşündeydi.
İran'ın bu adımı Amerika Birleşik Devletleri tarafından eleştirilirken, Tahran bu sayede görüşmelere güçlü bir şekilde oturacağını duyurdu.
Uzmanlara göre iki gün sürecek görüşmelerden çıkacak en iyi sonuç, görüşmelerin devam etmesi konusunda mutabakat olacak.
Ancak İran'ın nükleer faaliyetleri konusundaki sorunda bir çözüm beklenmiyor.
Ülkenin nükleer müzakerecilerinden Ali Ekber Salahi dün yaptığı açıklamada, İran'ın Cenevre'deki görüşmelere kendisi için değil diğer ülkeler için katıldığını söyledi.
Salahi "Yaşanan tıkanmaya, bize baskı yapan ülkeler için bir çözüm getirmeyi umuyoruz" diye konuştu.
Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise İran'a yönelik yaptırımları hatırlatarak, Tahran'a bu müzakerelere, "yalnızlaştırılmanın ne demek olduğunu soğuk kanlı bir şekilde düşünerek oturması" çağrısında bulunmuştu.