Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Halk Bankası’na yatan Irak petrolünün gelirlerinin yüzde 83’ünü Bağdat yönetiminin, yüzde 17’...
Abone olEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Halk Bankası’na yatan Irak petrolünün gelirlerinin yüzde 83’ünü Bağdat yönetiminin, yüzde 17’sinin ise Kuzey Irak yönetiminin aldığını belirterek, “Şuanda depoların dolu olması sebebiyle Irak’tan sevkıyat geçici olarak durdurulmuştur” dedi.
Türkiye İstiklal Gazileri İstiklal Madalyalılar Derneği üyelerini bakanlıkta kabul eden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Mesud Barzani’nin geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği ziyarette Türkiye’den Kuzey Irak yönetiminin Bağdat’tan alacaklarına karşılık Halk Bankası’na yatan petrol gelirlerinin Bağdat alacaklarını da mahsup edilerek hesaplanmasını talep edip etmediği yönündeki soruya Bakan Yıldız, bu hafta bazı yapılan ziyarette bu talebin kendilerine iletilmediğini söyledi.
“BAĞDAT YÜZDE 83’ÜNÜ ERBİL İSE YÜZDE 17’SİNİ ALIYOR”
Bağdat ile Erbil arasında bir gelir paylaşımı kısmında bazı sıkıntıların yaşandığını bildiklerini ifade eden Bakan Yıldız, “Bugüne has bir konu değil. Daha önceki yıllardan kaynaklanan bazı sıkıntılar yaşanıyor. Hatırlarsanız 2012 yılının eylül-ekim ayında ABD’li meslektaşlarımız bu sistemi kurmak için gayret göstermişlerdi. Ama herhangi somut sonuçları olamamıştı. Bizim kurduğumuz sistem işleyebilir ve her iki tarafından gelirlerini yine Irak Anayasa’sına göre paylaştırabilir bir sistemdir. Bizler yaptığımız sözleşmelerde, Bağdat’la yaptığımız anlaşmalarda da Irak Anayasası’na saygı duyacağımızı ve o çerçevede davranacağımızı söylemiştik. Kendi içlerinde bir mahsuplaşma esasına göre gelir paylaşımı olabiliyorsa gerçekleştirilir ama şuanda bizim koyduğumuz sistemde kendilerinin belirlediği Bağdat’ın yüzde 83’ünü Kuzey Irak’ın da yüzde 17’sini aldığı bir sistem geçerli” diye konuştu.
“AKARYAKIT SEVKİYATI İLE İLGİLİ SIKINTI YOK TEK MESELE HABUR SINIR KAPISININ GENİŞLETİLMESİ”
Yıldız, Barzani’nin ziyaretinde akaryakıt krizinin aşılması için yeni taleplerin olup olmadığını ve Türkiye’den akaryakıt talebinin bulunup bulunmadığının sorulması üzerine de, “Öncelikle petrol ürünleriyle alakalı Erbil ve çevresinde yaşanan bir sıkıntı var. İran’ın bazı kapıları kapattığını duyduk. O yüzden Türkiye’den alacakları petrol ürünleriyle alakalı taleplerini bir kez daha yinelediler. Bizde buna cevap verebileceğimizi söyledik. İlgili kararnameler bildiğiniz gibi çıktı. Yalnızca transitle alakalı değil, Türkiye’de yurt içinde üretilen petrol ürünlerini aynı şekilde yer alabileceği söylendi. Tek mesele burada Habur sınır kapısının genişletilmesiyle alakalı husustur. Orası artı bir 200-250 tanker trafiğini daha mutlaka kaldıra bilmesi lazım. 360 tanker civarında bir önceki sözleşmeden yapılan alışveriş kaynaklanıyor idi. Ama bu miktarın daha da artacağını ve artmasını gerektiğini söylediler. Bizde buna kayıtsız kalmayacağımızı, buna mutlaka yeterince petrol ürünleri verebileceğimizi kendilerine söyledik” dedi.
“6.2 MİLYON VARİLLİK BİR SEVKİYAT YAPILDI”
Şuana kadar 6.2 milyon varillik bir sevkiyat yapıldığının altını çizen Bakan Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti:
“4.1 milyon varillik kısmı 4 tankerle beraber gitti. İhalesi ve satışı Iraklılara aittir. Petrol Irak’ındır. Şuanda depo dolduğu için bizdeki tankerler dolduğu için Kuzey Irak’tan sevkiyat geçici olarak durdurulmuştur. Önümüzdeki günlerde zannediyorum 2-3 gün içerisinde buradan sevkiyat yapılması halinde Kuzey Irak’tan ham petrol pompalamaya devam edilecektir. Bende inşallah Cumartesi günü Ceyhan’a gidiyorum. Bizzat yerinde bazı konularda tekrar inceleme fırsata bulacağım.”
“KATAR İLE İLGİLİ 9 TANKERLİK ANLAŞMA İMZALADIK”
Katar Emiri ile gerçekyeştirilen görüşmenin anımsatılması üzerin de Yıldız, “Katar Emiri geldiğinde toplantılara katıldık. Orada enerji konusu da gündeme getirildi ve Türkiye’nin 2014 yılı sonu ve 2015 başlarında alacağı enerjiyle alakalı yaklaşık 9 tankerlik bir anlaşma imzaladık. Bu Türkiye’nin istediğinin biraz daha altındaki bir miktar ama Ortadoğu’ya olan sevkiyatlarından dolayı şuanda spot piyasadan 9 tankerlik bir alışveriş yapmış olacağız. Kışa hazırlık yapıyoruz. Özellikle İzmir’den Aliağa’dan düzenli olarak girişlerin yapılması lazım. Oradaki talebimiz şuandaki anldığımızın üç katı civarında. Önümüzdeki dönem bu rakama ulaşacağımız kanaatindeyim” diye konuştu.
“SOMA İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”
Yıldız, Soma’daki madencilerin ailelerine verilen yarımla ilgili bugün basında imam nikahlı eşlerin bu yardıklardan yararlanamayacağının yer aldığının hazırlatılması üzerine ise, şunları kaydetti:
“Soma ile ilgili Salı günü Başbakanımız açıklamıştı. Her bir aileye 154 bin TL’lik nakti yardım söz konusu. Bunun nasıl dağıtılacağı konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın yapmış olduğu bir çalışma var. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın yaptığı çalışmalar var. Bu çerçevede düzenleniyor.”
(İHA)