Irak'ta büyük oyunlar dönüyor. Petrol yataklarının işletilmesi konusunda hazırlanan liste moralleri bozdu.
Abone olPetrol yataklarının işletilmesi için açılan ihale sonucu belirlenen listeye Türkiye dahil komşu ülkeler alınmadı. Listeye girebilmek için şirketin üretiminin petrol yatağından fazla olması şartı arandı.
İşte bu kriter Türk şirketlerinin elini kolunu bağladı. Ancak perde arkasında konuşulan ise petrol devlerinin pastayı kendi aralarında paylaşmak için kılıf hazırladığı yönünde.
Ancak Irak Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani yabancı ülkelerin baskı yaptığı iddiasını yalanladı. komşu ülkelerin olsun tüm dünya ülkelerinin şirketlerinin girebileceğini bildiren Şehristani, şunları kaydetti:
KILIF ÜRETİM KAPASİTESİ
''Aranan şartlara uygunlukları varsa tüm şirketler bu ihalelere girebilir ve kabul edilirler. Aranan şartlara sahip değillerse sonraki aşamalar için beklemelerini söyleriz. İhaleye açılan birinci aşama ve bu aşamada listeye giren 35 şirket, Irak'taki çok büyük petrol yataklarının geliştirilmesi ve işletilmesi içindi. Bu aşamada şirketlerde aranan şart, üretimlerinin bu yataklardaki üretimden fazla olmasıydı. Bu sebeple listeye dünyadaki dev petrol şirketleri girebildi. Türk şirketlerinin üretim kapasitesi güneydeki ve Kerkük'teki petrol yatakları için yeterli değildi. Bir şirketin, üretim kapasitesinin 10 katı bir kapasiteye sahip bir yatağa talip olması teknik kuralların kapsamında değildir.
KÜÇÜK YATAKLARA BELKİ
Biz, Türk şirketlerinin ve özellikle TPAO'nun petrol alanındaki bütün projelere girmesini isteriz. Ama petrol yataklarını geliştirilmesi ve işletilmesi teknik kuralların kapsamındadır ve herhangi siyasi bir tarafı yoktur. Irak'ta keşfedilmiş 78 petrol yatağı var. Sadece işletiliyor. Bunlar daha sonra ihaleye açılacak. Önümüzdeki yıl bu yatakların geliştirilmesi ve işletilmesi için 2. aşama (orta büyüklükteki yataklar için) ve 3. aşama (küçük yataklar için) ihale açılacak. Türk şirketleri bu aşamalarda yarışabilir ve kazanabilir. Yani birinci aşamaya giremeyen Türk şirketlerinin önünde daha çok fırsat var.''
K. IRAK YÖNETİMİYLE ANLAŞMA YAPAN ŞİRKETLER YANDI
Bu arada, bölgesel Kürt yönetimiyle petrol anlaşması imzalayan şirketlere karşı tutumlarında herhangi bir değişme olup olmadığı yönündeki soru üzerine Şehristani, ''Irak Hükümetinin petrolle ilgili tutumu belli ve petrol anlaşmaları merkezi hükümetin sorumluluğunda. İl ve bölgesel yönetimlerin istedikleri gibi anlaşma yapma hakları yok. Bu anayasaya da aykırı. Bölgesel Kürt yönetimiyle anlaşma yapan bütün şirketleri uyardık. Bu anlaşmalar geçersiz. Merkezi hükümetin onayı olmadan Irak topraklarında çalışma hakkı yok. Irak kanunlarını çiğnemenin sorumluluğunu üstleneceklerini kendilerine bildirdik. Bir takım yaptırımlar uyguladık. Mesela ham petrol satın alıyorlardı bunu durdurduk'' dedi.
DOĞALGAZ GELİYOR
Şehristani, Irak'taki doğal gaz yataklarını geliştirmek ve üretime geçirdikten sonra ihtiyaç fazlası gazı Türkiye'ye iki boru hattı üzerinden bağlamak istediklerini ifade etti. Suriye sınırı yakınındaki Akkas ve Bağdat'ın kuzey doğusundaki El Mansuriye doğal gaz yataklarını üretime geçirmek için ihale açılacağını söyleyen Şehristani, ''Akkas doğal gaz yatağından çıkan gazı, Mısır'dan başlayan ve Türkiye'de biten Arap doğal gaz boru hattı üzerinden Türkiye'ye ulaştıracağız. El Mansuriye doğal gazını ise Kerkük - Yumurtalık petrol boru hattına paralel inşa edeceğimiz hattan Türkiye'ye ulaştıracağız. Tabii bu yatakları geliştirdikten sonra boru hattını inşa edeceğiz'' şeklinde konuştu.
Türkiye ile ilişkileri geliştirmek değil de Türkiye ile bütünleşmek ve ilişkileri tamamlamak için birçok alanda büyük işbirliği imkanlarını olduğunu ifade eden Şehristani, Türk ulusunun petrol ve gaz konusundaki bütün ihtiyacını dünya piyasasındaki fiyattan karşılamaya hazır olduklarını söyledi.
Kerkük - Yumurtalık Petrol Boru Hattı'nın faaliyetine değinen Şehristani, güvenlik konusunda kaydedilen olumlu gelişmeler neticesinde bu hattan petrol akışın çok iyi olduğunu, geçtiğimiz nisan ayında Kerkük - Yumurtalık hattından günde 450 bin varil petrol aktığını bunu 500 bine çıkarmaya çalıştıklarını vurguladı.