BIST 9.961
DOLAR 35,30
EURO 36,41
ALTIN 3.009,65
HABER /  DÜNYA

Irak'tan Kürt liderlere sert mesaj

Maliki'den Kuzey Irak Kürt yönetimi liderlerinde Haşimi'nin iadesi için sert bir mesaj gönderdi

Abone ol

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi yetkililerinden, Cumhurbaşkan Yardımcısı Tarık el Haşimi'nin iadesini istedi. Maliki aksi takdirde bazı sorunlar yaşanabileceğini söyledi.

Maliki, Haşimi'nin adalet karşısına çıkması gerektiğini belirterek, Kürt liderlere sert mesajlar gönderdi.

Irak Başbakanı, düzenlediği basın toplantısında, "Eğer Haşimi'yi iade etmezler ya da kaçmasına izin verirlerse, bu durum bazı sorunlara yol açabilir" dedi.

Haşimi, Pazar akşamı, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile görüşmeler yapmak üzere Süleymaniye'ye gitmişti.

Son ABD askerinin de Irak'tan çekilmesinin ardından patlayan krizde tansiyonun giderek yükselmesi, Irak'la Sünniler, Şiiler ve Kürtler arasında olası bir çatışma endişelerini güçlendiriyor.

İDDİALARI REDDETTİ

Irak'ın Sünni Cumhurbaşkan Yardımcısı Haşimi hakkında, Pazartesi günü, terör örgütleriyle bağlantılı olduğu iddiasıyla önce yurtdışına çıkma yasağı ardından da tutuklama emri çıkarılmıştı.

Hatta Pazartesi akşamı, Irak devlet televizyonunda Pazartesi akşamı bu saldırıları düzenlediği öne sürülen korumaların itirafları yayınlandı.

Haşimi, Irak'ta çatışmaların en fazla olduğu dönemde korumalarına hükümet yetkililerine saldırılar düzenlenmesi emrini verdiği iddialarını kesin bir dille reddetti.

Dün düzenlediği basın toplantısında Haşimi hakkındaki davanın kendisini ve Sünni Iraklıların desteğini arkasına alan Irakiye bloğunu utandırmak için "uydurulmuş" olduğunu söyledi.

SORU İŞARETLERİ VAR

Haşimi'nin, son olarak 28 Kasım'da Irak parlamentosuna düzenlenen bombalı saldırı olmak üzere hükümet yetkililerini hedef alan suikast girişimlerinin arkasındaki isim olduğu iddia ediliyor.

Ancak Haşimi'nin Sünni olması ve işlediği iddia edilen suçların üzerinden bir hayli zaman geçmiş olması, bu davanın ABD'nin çekilmesinden sonra, Şii Başbakan Maliki'nin Sünnileri iktidarın dışında tutma girişimi olarak değerlendirilmesini de beraberinde getirdi.