Irak tarafının itirazlarına ABD'nin verdiği yanıtların ardından son şekli verilen taslak, onay sürecine hazır hale getirildi.
Abone ol ABD ile Irak arasındaki güvenlik antlaşması taslağının ayrıntıları belli oldu. Buna göre ABD askerleri, 30 Haziran 2009'dan itibaren, tüm şehirlerden çıkacak. 31 Aralık 2011 tarihinde de ülkeyi tamamen terk edecek.AP'nin elde ettiği, 24 sayfalık anlaşma metninde, "Irak toprakları, karasuları ve hava sahası, bir başka ülkeye karşı saldırı amacıyla veya böyle bir saldırıda geçiş noktası olarak kullanılamaz" deniyor.
Taslakta yer alan diğer bazı önemli noktalar da şöyle:
ABD askerleri, 30 Haziran 2009'dan itibaren, tüm şehirlerden çıkacak. 31 Aralık 2011 tarihinde de ülkeyi tamamen terk edecek.
Eski taslakta ise 31 Aralık 2011 tarihinden sonra da eğitim ve diğer yardımlar için kalmaları konusunda Irak hükümetine gerekirse istekte bulunma yetkisi veriyordu.
Taslak, Irak hava sahasının kontrolünü Iraklılara geri veriyor. Ancak Irak hükümeti de ABD güçlerinden, gözetleme ve kontrol amaçlı görevler için destek talep edebilecek.
Taslakta Irak makamlarına, ABD'nin askeri ve sözleşmeli güvenlik mensuplarının ülkeye giriş-çıkışlarında kontrol yetkisi tanıyor.
Irak'ın seçimle iş başına gelmiş kurullarının ve demokratik sisteminin tehdit altında olması halinde, ABD'ye "gerekli önlemleri alma hakkı" tanınıyor.
Irak yeni değişiklikler istiyor
Irak, ABD ile imzalamayı planladığı ortak güvenlik antlaşmasında yeni değişiklikler yapılmasını talep etti.
Antlaşma taslağı üzerinde daha önce bazı değişiklikler isteyen Irak, Washington'dan gelen yanıtı yetersiz buldu.
Hükümet sözcüsü Ali el Dabbah, "Washington'ın yanıtı yetersiz oldu. ABD, antlaşmanın Irak Parlamentosu tarafından onaylanmasını istiyorsa yeni değişiklikler yapmalı. Irak hükümeti olarak ABD'yi, Iraklılar için uygun yanıtlar vermeye davet ediyoruz" dedi.
Antlaşmanın 31 Aralık'a kadar yetişmemesi halinde, bu ülkedeki ABD askerlerinin operasyonlarını durdurmaları gerekecek. Operasyonlara devam, sadece antlaşmanın yürürlüğe girmesiyle veya buna izin veren bir BM Güvenlik Konseyi kararıyla mümkün olabilecek.