BM ve Bağdat yönetimi, yaklaşık 30 yıldır ülkede bulunan İranlı muhaliflerin başka bir yere nakli için anlaştıklarını duyurdu.
Abone olIrak ve Birleşmiş Milletler, üç bini aşkın Iraklı mültecinin bulundukları kamptan başka bir yere nakledilmesi konusunda anlaşmaya vardı.
İran rejimine muhalif Halkın Mücahitleri örgütü ile bağlantılı olan İranlı mülteciler, İran-Irak savaşı sırasında Irak askerleri safında savaşmıştı.
Mülteciler 1980'lerden bu yana Bağdat'ın kuzeydoğusunda; Diyala vilayetinde İran sınırına yaklaşık 80 km mesafedeki kampta yaşıyorlardı.
Ancak son dönemde İranlı muhaliflerin varlığı Bağdat yönetimini rahatsız etmeye başladı.
ABD, uzun zamandır tartışma yaratan kamp konusunda anlaşmaya varılmasını memnuniyetle karşıladı. ABD askerleri kampın sorumluluğunu 2009'da Irak'a devretmişti.
Irak'ın Şii partiler öncülüğündeki hükümeti, uzun süredir kampın kapatılmasını istiyordu.
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, kamptakilerin Bağdat havalimanı yakınında ABD'nin boşalttığı bir üsse nakledileceğini bildirdi.
Clinton, bu kişilerin daha sonra üçüncü ülkelere yerleştirileceğini söylüyor.
BM ile yapılan anlaşma kamp sakinlerinin 'geçici bir yere nakli'ni ve mülteci statüsünde olup olmadıklarının BM tarafından incelenmesini öngörüyor.
İranlı sürgünlerin, daha sonra Irak dışında bir yere yerleştirileceği kaydediliyor, ancak bunun yeri ve zamanı konusunda bilgi verilmedi.
Açıklamada nakil ve yerleştirme sürecinin gönüllülük ilkesi doğrultusunda işleyeceği belirtildi. Ancak kampta yaşayanların başka bir yere nakledilmek isteyip istemediği belirsiz.
Yaklaşık 3400 kişinin yaşadığı kampın temsilcilerinden biri ise Associated Press ajansına, önce anlaşmanın ayrıntılarını incelemek istediklerini söyledi.
Şahin Gubadi, "Eşref sakinleri zorunlu nakli kabul etmeyeceklerini daha önce pek çok kez söylediler" dedi.
30 yıllık kamp
Irak Halkın Mücahitleri örgütü mensuplarına 1980'li yıllarda, Saddam Hüseyin rejimi sırasında kapılarını açmıştı.
İran-Irak savaşı sırasında, Bağdat yönetimi örgüte kendi saflarında savaşması için mali destek ve silah yardımı yaptı.
Ancak Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesi ve Irak'ın yeni liderlerinin İran ile ilişkileri iyileştirmesi ardından, kampın kapatılması için girişimler başladı.
Iraklı askeri yetkililer, BM ile yapılan anlaşmanın duyurulmasından kısa süre sonra kampa roket saldırısı düzenlendiğini bildirdi.
Katyuşa roketleri kullanıldığı belirtilen saldırı sonusu hasar ya da yaralanma olmadı. Kamp sakinleri, saldırıdan İran yanlısı örgütleri sorumlu tuttu.
Irak ordusunun Nisan ayında kampa düzenlediği bir baskında da BM rakamlarına göre en az 34 kişi ölmüştü.
Irak yetkilileri kamptaki operasyonlarının sınırlı olduğunu ve kendilerine taş atan grupları hedef aldıklarını belirtirken, kamp sakinleri geniş bir taarruz düzenlendiğini öne sürüyordu.
Irak hükümeti, operasyondan kısa süre sonra Tahran yönetimi ile kamptakilerin sınır dışı edilmesinin önünü açacak bir anlaşma imzalamış, ancak uygulamaya geçilmemişti.
Irak, İran ve ABD Halkın Mücahitleri'ni terör örgütü kabul ediyor. Avrupa Birliği ise örgütü 2009 yılında terör listesinden çıkarmıştı.