BIST 9.395
DOLAR 34,60
EURO 36,67
ALTIN 2.917,48
HABER /  DÜNYA

Irakta yeni kabine

Irak'ta hükümeti kurmakla görevlendirilen Nuri El Maliki iki bakanlık dışında atamaları yaptı.

Abone ol

Irak'ta hükümeti kurmakla görevlendirilen Nuri El Maliki, Savunma ve İçişleri bakanlıklarına atamalar konusunda anlaşmaya varılamadığını söyledi.

El Maliki, bu iki bakanlık dışında anlaşma sağlandığını ve kabineyi planlandığı gibi bugün Meclis'e sunacağını belirtti.

Nuri El Maliki, İçişleri ve Savunma bakanlıklarına en uygun isimler seçilinceye kadar bu makamlara vekil atanacağını açıkladı.

Savunma Bakanlığı'na da geçici olarak Sünni Uyum Cephesi'nin Başkan Yardımcısı Selam Zikam Ali El Zubeyi'nin getirileceği belirtiliyor.

Sünniler, ordunun bağlı olduğu Savunma Bakanlığı'nı isterken, Şiiler polisin denetimini elinde tutan İçişleri Bakanlığı'nı istiyor.

Kabine listesi, üyeleri ve kabine üyelerinin sayısı henüz açıklanmadı. El Maliki, kabinenin 275 üyeli meclis toplandığında ilan edileceğini söylemişti.

Saldırılar sürüyor

Sabah saatlerinde Bağdat'taki Şii Sadr mahallesinde düzenlenen bombalı saldırıda 19 kişi öldü 36 kişi de yaralandı.

Başbakanlığa El Maliki'nin seçilmesi

Irak'ta son dört aydır süren pazarlıkların ardından hükümet krizi çözülmüş, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, Şii İttifakı'nın sözcülerinden Cevat El Maliki'yi başbakanlıkla görevlendirmişti.

Talabani, parlamentodaki oylama sonrasında, "oybirliği ile kardeşimiz Cevat El Maliki'nin başbakan olmasına karar verdik" demişti.

Meclis Başkanlığın'a 159 oyla Sünni Mahmud El Meşhedeni seçilmişti.

Meclis'ten Celal Talabani'nin de devlet başkanlığına devam etmesi kararı çıkmıştı.
Sünni Tarık El Haşimi ile Şii Adil Abdülmehdi'nin Devlet Başkanı yardımcılıklarına getirilmesi bekleniyordu.

Başbakan Maliki'nin bir ay içinde hükümet kurulması gerekiyordu.

Yeni yönetimde kim kimdir?

Irak'ta yaklaşık dört aydır süren hükümetkrizinin çözülmesiyle ülkeyi yönetecek isimler de belli oldu. Irak'ta Devlet Başkanlığı, Başbakanlık, Meclis Başkanlığı gibi görevlere getirilen kişilerle bu kişilerin kısa özgeçmişleri şöyle:

Celal Talabani - Devlet Başkanı:
İkinci dönem devlet başkanlığı görevine getirilen Kürt lider Celal Talabani, 1933 doğumlu. Hukuk eğitimi gören Talabani, 1960'lı yıllardaIrak'taki Kürdistan Demokratik Partisi (IKDP) lideri Mustafa Barzani ile görüş ayrılıklarından sonra, bu partiden ayrılarak 1975 yılında Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği'ni (IKYB) kurdu.

Adil Abdülmehdi - Devlet Başkan Yardımcısı:
Irak'ın en büyük Şii partisi Irak İslam Devrimi Yüksek Konseyi'nin önde gelenlerinden Abdülmehdi, devlet başkan yardımcılığı görevine yeniden getirildi. 1942 doğumlu olan Abdülmehdi, daha önce İyad Allavi hükümetinde Maliye Bakanı olarak görev yaptı.

Tarık El Haşimi - Devlet Başkan Yardımcısı:
Sünni Irak Uyum Cephesi şemsiyesi altındaki Irak İslam Partisi'ninlideri El Haşimi, Irak'ta özerk bölgeler oluşması fikrine şiddetle karşı çıkanlardan ve Şii milislerin dağıtılmasını destekliyor.

Cevat El Maliki - Başbakan:
Şii Dava Partisi lideri El Maliki, 1 temmuz 1950 Kerbela doğumlu. Çoğu Suriye'de olmak üzere yaklaşık 20 yıl sürgünde yaşayan El Maliki, yeni anayasanın hazırlanmasında Şii İttifak adına baş müzakerecilik yaptı.

Mahmud El Meşhedeni - Meclis Başkanı:
Sünni Arap El Meşhedeni, 1948'de Bağdat'ın bir Şii mahallesinde doğdu. Tıp eğitimi alan El Meşhedeni, Saddam Hüseyin rejimi sırasında 1980'li ve 2000'li yıllarda 2 kez tutuklandı. El Meşhedeni, meclise Irak Uyum Cephesi'nden milletvekili olarak seçildi.

Halid El Attiye - Meclis Başkan Yardımcısı:
Meclis'te çoğunluğu elinde bulunduran Şii İttifak'dan bağımsız milletvekili olan El Attiye, 1949 Divaniye doğumlu. Birkaç kez tutuklanmasının ardından 1979 yılında Irak'tan kaçtı ve Mısır, İran, Lübnan, İngiltere ile Latin Amerika ülkelerinde yaşadı.
2002-2004 arasında Oxford Üniversitesi'nin İslami Araştırmalar Bölümü'nün başkanlığını yaptı.

Arif Tayfur - Meclis Başkan Yardımcısı:
IKDP'nin önde gelenlerinden Tayfur, 1945 Süleymaniye doğumlu. Tayfur, kısa süreyle İran ve Avusturya'da sürgünde yaşadı.