Irak'taki şiddet eylemlerinden kaçan ve komşu ülkelere yerleşen Iraklıların sayısı 2 milyonu aştı.
Abone olÜlkelerini terk etmek zorunda kalan Iraklılara yardım için nisan ayında bir konferans düzenlemesi beklenen BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), 2 milyon mültecinin dışında Irak içinde de 1,7 milyon kişinin evinden ayrıldığını bildirdi.
Her ay yaklaşık 50 bin Iraklının evini terk etmeyi sürdürdüğünü belirten BMMYK, şimdiye dek Suriye'nin bir milyon, Ürdün'ünse 750 bin Iraklıya kapılarını açtığını tahmin ediyor.
BMMYK'nin tahminlerine göre Mısır'da 100 binden fazla, Lübnan'da yaklaşık 10 bin, İsveç'teyse 80 bin Iraklı mülteci bulunuyor.
31 ocaktan bu yana Türkiye'de, yüzde 90'dan fazlası Irak'ın orta ve güney kesimlerinden olmak üzere 2 bin 719 Iraklı mültecinin kayıt altına alındığını belirten BMMYK, ABD'nin 2003'ten bu yana 700'den az Iraklıya mülteci statüsü verdiğini vurguladı.
Şam ve Amman'a yerleşen Iraklı mültecilerin bu iki başkentin ekonomisi için büyük tehdit teşkil ettiği belirtiliyor.
Ürdün Kralı Abdullah, ocakta Iraklı mültecilerin Ürdün'de hoş karşılandığını, ancak bu kişilerin iç yapı ve ülke kaynakları üzerinde baskısı olabileceğini kabul ettiğini söylemişti.
Çok sayıda Iraklının göç ettiği Suriye'de de durum pek farklı değil. Iraklıların ülkeye gelmesinden sonra gayri menkul fiyatlarının 2-3'e katlandığı, Suriyeli yetkililerin tedbir olarak Iraklı mültecilerin çalışmasını sınırlandırma tedbiri aldığı belirtiliyor.
Cenevre'de düzenlemesi beklenen yardım konferansında, Iraklı mülteciler ve evini terk etmek zorunda kalanlar için 60 milyon dolar toplanması amaçlanıyor.