Irak'ın başkenti Bağdat ve Kerkük'te düzenlenen bombalı saldırılarda en az 34 kişi öldü. Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Türkiye'nin PKK ile anlaşmasından rahatsız.
Abone olIrak'ta bombalı saldırılar en az 34 can aldı.
Başkent Bağdat'ta bir saat içinde meydana gelen 11 patlamada 23 kişi öldü, 100'den fazla kişi yaralandı.
Bombalı saldırıların Kerkük'te de en az 10 kişinin ölümüne yol açtığı bildiriliyor.
Irak'ta son zamanlarda azınlıktaki Sünnilerle, Şiilerin öncülüğündeki hükümet arasında gerginliğin tırmandığı dikkat çekiyor.
Son zamanlarda mezhepler arası çatışmalar, şiddet olaylarının en fazla olduğu 2006-2007 dönemindeki kadar can almasa da, ABD'nin 2011'de askerlerini çekmesinden bu yana en geniş alana yayılmış durumda.
Nisan ayında bu tür olaylarda ölenlerin sayısı 700'ü aştı.
Bağdat'taki BBC muhabiri Aleem Maqbool, başkentte Şiilerin otuırduğu semtleri hedef alan bombalı saldırıların dün gece yerel saatle 20.00 -21.00 arasında düzenlendiğini bildirdi.
Bombaların çoğunun otomobillere yerleştirildiği ve en az ikisinin restoranları hedef aldığı kaydediliyor.
Saldırıya uğrayan semtler kuzeyde Kadimiye ve Sadr City, doğuda Maştal ve Bağdat el-Cedide, güneyde de Saidiye ve Zafaraniye oldu.
Bağdat'ın kuzeyindeki Tarmiya kentinde de polis devriyesini hedef alan motosikletli bir intihar saldırısında iki polis öldü.
Kerkük'te ise kent merkezindeki resmi bir bina yakınlarında bir otomobile yerleştirilen bombanın patlaması sonucunda 8 kişi öldü.
Bir saat sonra yine aynı bölgede bir otomobil daha patladı ve iki çocuğun ölümüne neden oldu.
Irak'ta geçen ay görülen şiddet olaylarını, ordunun kuzeydeki Havice kentinde hükümet karşıtı Sünni protestoculara düzenlediği baskın tetiklemişti.
Baskında 50 kişi ölmüş, protestocular Şii başbakan Nuri Maliki'yi Sünnileri hedef almakla suçlamıştı.
Türkiye'ye eleştiri
Son bombalı saldırılar öncesinde BBC'ye demeç veren Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, mezhep çatışmasından Suriye'de süren iç savaşı ve dış dünyanın ilgisizliğini sorumlu tuttuğunu söyledi.
Zebari, "Irak'ın önündeki güçlükleri aşmak için hâlâ uluslararası toplumun desteğine ihtiyacı var" dedi.
Zebari, BBC'ye verdiği demeçte, Türkiye'de hükümet ile PKK arasında yapılan anlaşmadan da kaygı duyduğunu ifade etti.
Hoşyar Zebari, Ankara'nın doğrudan hapisteki PKK lideri Abdullah Öcalan ile anlaşma yapmasını eleştirerek, "komşu ülkelerin çıkarları pahasına anlaşma olmamalı. Bu konuda Irak hükümetine danışan olmadı" şeklinde konuştu.