Irak parlamentosunda seçim yasası görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadığı için görüşmeler yarın sabaha ertelendi.
Abone olIrak Parlamentosundaki Arap, Türkmen ve Kürt tarafların, özellikle ''Kerkük'' konusunda anlaşamadıkları için seçim yasası görüşmeleri yarına ertelendiği belirtildi. Türkmen milletvekilleri ile bazı Arap milletvekilleri, önerinin hazırlandığı sırada görüşlerine başvurulmadığından bu öneriyi kabul etmediklerini dile getirdi.
Bu arada, Irak Ulusal Diyalog Cephesi Başkanı Salih El Mutlak, AA muhabirine konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Arap ve Türkmen milletvekillerinin sunulan öneriler karşısında esneklik gösterdiğini, ancak Başbakan Nuri El Maliki'nin başkanlığındaki kanun devleti oluşumuyla Kürt tarafı arasındaki danışıklı dövüş olduğunu, sunulan öneride Kerkük'te yapılan haksızlıklar ve hataların düzeltilmesi için bir uğraş verilmediğini gördüklerini kaydetti.
El Mutlak, sözlerine, ''Araplarla Türkmenler 2004 ya da 2005 yılına ait seçmen kütüklerini istiyor. Kürtler ise 2009 yılı seçmen kütüğünün esas alınması konusunda ısrar ediyor'' diyerek devam etti.
Öte yandan, Irak Türkmeneli Partisi Genel Başkanı Riyaz Sarıkahya, Kürtlerin 2009 yılı seçmen kütüğünde ısrar etmesinin sebebini şöyle açıkladı:
''2004 seçmen kütüğünde kayıtlı olan seçmen sayısı 350 bin civarında, 2009 yılı seçmen kütüğünde ise kayıtlı seçmen sayısı 890 bin. Irak genelinde nüfus artışı yüzde 3 iken, Kerkük'te 5 yılda nüfus artışının yüzde 250 olması mümkün değil. Türkmenler, Kerkük'te seçimlerin 3 ayrı etnik platformda olmasını, bu 3 etnik platformda milletvekili sayısının etnik gruplara eşit bir şekilde dağıtılmasını ve adayların kendi etnik grupları içerisindeki adaylarla yarışmalarını talep ediyor.''