BIST 9.673
DOLAR 35,15
EURO 36,57
ALTIN 2.959,13
HABER /  DÜNYA

Irak'ta Peşmerge krizi büyüyor!

Irak'ta ordu ile Peşmergeler arasındaki kriz büyüyor. Irak'ta ordu yönetimi krizden Peşmergeleri sorumlu tuttu.

Abone ol
Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, Suriye-Irak sınırında yerleştirmeye başladıkları askeri güçlerin Kürt bölgesini hedef aldığı şeklindeki iddialara cevap verdi. Ordudan yapılan açıklamada Suriye-Irak sınırına asker ve polis güçlerinin, Suriye'de yaşanan olayların Irak'taki güvenliği olumsuz etkilemesini önlemek için yerleştirildiği belirtilerek, bölgeye yerleştirilen Peşmerge güçlerinin hukuksuz biçimde bölgede bulunduğu kaydedildi. 
 
Irak Meclis Üyesi Mahmud Osman, Peşhabur'daki sınır krizinin Maliki ile Kürtler arasındaki siyasi sorunlardan kaynaklandığını belirterek, sorunun çözülmesi için Amerikalı yetkililerin devrede olduğunu söyledi. Irak Suriye sınırındaki Peşhabur sınır kapısının kontrolü konusunda Irak ordusu ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin askeri gücü Peşmergeler arasında çıkan gerginliğin son bulması için Amerikalı yetkililerin devrede olduğu bildirildi.

Irak Kürt İttifakı bağımsız milletvekili Mahmud Osman, Peşhabur'daki askeri krizin çözülmesi noktasında çabaların sürdüğünü belirterek, "Sorunun çözümü için çabalar sürüyor. Amerikalı yetkililer de devrede. En kısa sürede çözüleceğini umuyorum" dedi. Irak ordusu ile Peşmerge gücünü karşı karşıya getiren krizi değerlendiren Mahmud
Osman, son krizin Irak Başbakanı Nuri el Maliki ile Kürt bölgesi arasında öteden beri varolan siyasi sorunların bir yansıması olduğunu söyledi. Irak hükümeti ile Kürt bölgesinin Suriye konusunda da farklı görüşlere sahip olduğunu dile getiren Osman, askeri sevkiyatın bu görüş farklılığından kaynaklandığını söyledi. 
 
"SEVKİYAT MALİKİ'NİN EMRİYLE YAPILDI"
 
Peşhabur'un yıllardır Peşmerge gücü tarafından sorunsuz bir şekilde korunduğunu ifade eden Osman, "Bölge Peşmerge gücü tarafından kontrol ediliyor ve hiçbir sorun da çıkmadı, sakin bir bölgedir ve sorunsuz bir bölgedir. Bu ordunun oraya gönderilmesi kesinlikle gerekmiyordu" dedi. Sevkıyatın Kürt tarafının bilgisi dışında yapıldığının altını çizen Osman şöyle konuştu: "Gönderilen bu ordu Kürt bölgesinin haberi dışında olmuş. Babekir Zebari Irak Ordusu'nun Genelkurmay Başkanıdır, onun dahi bilgisi yok. Bağdat bu orduyu gönderirken Kürt bölgesinin buna karşı çıkacağını biliyordu fakat sadece Kürtler Anayasayı ihlal ediyor diye bir koz oluşması için gönderiyorlar. Kürt bölgesiyle uyum içinde
128.jpg ve anlaşmalı yapabilirlerdi." 
 
"KRİZİN BİTMESİ İÇİN UZLAŞMA ŞART"
 
Sorunun çözülmesi konusunda görüşmelerin sürdüğünü belirten Mahmud Osman, çözüm için Amerikalı yetkililerin de devrede olduğunu söyledi. Krizin çözümünün Maliki ile Kürt bölgesi arasındaki siyasi sorunların çözümüne bağlı olduğunu ifade eden Osman, "Bu sorun Maliki ve Kürt bölgesi arasındaki siyasi sorunlara bağlıdır, Maliki ve Kürt bölgesi arasındaki sorun çözülürse bu sorun da elbette çözülür. Aynı petrol ve diğer sorunlar gibidir, aralarındaki sorun çözülmeden bu sorunların çözümü olmaz, benim de duyduğum Amerikalılar her iki tarafla görüşüyorlar ve bu sorunu çözmek ve bertaraf etmek için onlar devredeler" dedi. 
 
IRAK'TAN YAPILAN SON AÇIKLAMA 
 
Irak Silahlı Kuvvetler Yüksek Komutanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Maliki'nin ''Suriye-Irak sınırına asker ve polis güçleri, Suriye'de yaşanan olayların Irak'taki güvenliği olumsuz etkilemesini önlemek için yerleştiriliyor. Bu güçleri yerleştirmekle Kürt bölgesi hedef alınmıyor. Ülkenin egemenliğini ve sınırları korumak Merkezi Hükümete münhasırdır. Bölgesel ya da vilayetlerin görevi değildir'' sözlerine yer verdi. 
 
Maliki, sınırdaki durumu değerlendirmenin Silahlı Kuvvetler Yüksek Komutanlığı ve Milli Güvenlik Kurulu'nun görevi olduğunu ve iki kurumun, Suriye sınırındaki durumun ''yedek önlemlerin alınmasını gerektirdiği'' yönünde kanaat getirdiği belirterek, bölgesel (Peşmerge) güçlerin anayasaya aykırı olan eylemlerinin Irak silahlı kuvvetleriyle çatışmalara girilmesine sebep olacağını belirtti. 
 
Kürt Bölgesel Yönetimi'ni düzen ve kanuna saygı göstermeye çağıran Maliki, ''Kürt Bölgesel Yönetimi'nin sınırları dışında Suriye ile olan sınırda bulunan güçlerimizin varlığına itiraz etmek açık bir şekilde kanuna ve güvenlik önlemlerine aykırıdır. Bölgesel yönetim nizam ve kanuna saygı göstermesi zaruridir. Bölgesel yönetime bağlı güçlerin, Ninova (Musul) il sınırını aşıp bu ilin sınırlarını ve bazı idari birimlerini kontrol etmesi, silahlarını kaldırıp gösterişte bulunması ve tehditler savurması sonu iyi olmayan tehlikeli görünüm sergilemektedir'' ifadesini kullandı.