BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  POLİTİKA

Irakta Erdoğan alarmı

Erdoğan, Irak'ta bölge ülkelerine mesaj verdi. Erdoğan, PKK'yla mücadelenin bölge için önemine işaret etti.

Abone ol

Başbakan Erdoğan'ın iptal edilebilir denilen Irak ziyareti, bugün sabah saatlerinde başladı. Erdoğan için Irak'ta olağanüstü güvenlik önlemleri alındı. Türkiye'den giden özel bir ekip Erdoğan'ın etrafında kuş uçurtmuyor.

Yapılan ikili müzakerelerin ardından her iki ülkenin başbakanı ortak bir basın açıklaması yaptı.

Bağdat'ta düzenlenen ortak basın toplantısında ilk olarak Irak Başbakanı Maliki söz aldı.

Irak Başbakanı Maliki;

(...)Terörle olan mücadelemiz ortak bir mücadeledir. Bu ortaklık umarım Irak'ın yeniden yapılandırılmasına olanak sağlar. Türk şirketlerinin bu konudaki çabalarını görüyorum.

Teşekkür ederim Sayın Başbakan, ortak imzalanan protokolle her yıl bir kere ülkenin başbakanları bir araya gelecek.

Başbakan Erdoğan,



Değerli basın mensupları;

Aziz kardeşim Başbakan Maliki'ye bana ve heyetime 18 yıl sonra geldiğimiz Irak'ta; göstermiş olduğu ilgiye özel teşekkür ediyorum. Bizde bir söz vardır: Ana gibi yar Bağdat gibi diyar olamaz. (Maliki gülümsüyor)

(...) Bu ziyaret, hem ülkelerimiz arasındaki ilişkiler, hem de bölgedeki gelişmeler için önemli bir yer tutmaktadır. Kolay değil 18 yıl sonra; dost ve kardeş ülke Irak'a gelmenin mutluluğunu yaşıyorum. Tabi bu kadar uzun bir ara verilmesinden dolayı, derin bir üzüntü duyuyorum. Eminim ki bundan sonra böyle bir uzun süre olmayacaktır. Bugün birlikte imza attığımız "Yüksek Stratejik İttifak Belgesi" bunun en önemli göstergesidir.

"Ortak stratejik belgesi imzaladık"
En azından yılda bir kez başbakanlar düzeyinde, üç kezde bakanlar düzeyinde bir araya gelinecektir. Ve az önce değerli kardeşim Maliki'yle birlikte ilk toplantıya eşbaşkanlık yaptık. Bu konseyin oluşması ve faaliyete geçmesiyle birlikte; kritik bakanlıklar bizim başkanlığımızda tek bir ekip olarak çalışacak ve ülkelerimizin geleceği için birlikte hareket edeceklerdir.

"Hedef 25 milyar dolar"
Bu toplantılar, tarihi ve kültürel derinliğe sahip ilişkilerimize önemli bir katkı sağlayacaktır. Biz Irak'la olan ilişkimizi hep bir bütünlük içerisinde gördük. İlişkilerimizi her alanda geliştirilmesini hedefliyoruz. B yıl itibariyle inanıyorum ki dış ticaret hacmimiz 5 milyar dolara ulaşacak. Yaptığımız yatırımlarla birlikte 10 milyar doları buldu. Hedefimiz yatırımlarla birlikte 25 milyar dolardır. Ülkelerimizin bunu yapacak güçte olduklarına inanıyoruz.

"PKK'yla mücadele için teşekkür ederim"
Burada ortak geleceğimizi tehdit eden PKK'yla ilgili gördüğümüz destekten dolayı kardeşim Maliki'ye ve Kuzey'deki güçlere teşekkür ederm. PKK bizim değil Irak'ın da sorunudur! Bölgesel istikrarı zedeleyen terörist faaliyetlere ilişkilerimizi zehirleyen bu tür faaliyetlere kesinlikle izin vermemeliyiz.

İki ülke arasında başta terör olmak üzere tüm riskleri ortadan kaldıracak güvenlik bir alanı; ortak bir ekonomik havza ve enerji koridoru oluşturulması konusunda ortak bir birliktelik olduğuna eminim. Aramızda yeni bir ilişki modeli oluşmuştur. İç bunalımlardan ve çekişmelerden büyük sancılar çeken bölgemiz, bugün herşelyden daha çok böylesi bir işbirliğine ihtiyaç duymaktadır.

Karşılıklı yapılan açıklamaların ardından gazetecilerin sorularına geçildi. Kerkük konusunda sorulan bir soruya Başbakan Erdoğan'ın verdiği cevap;

Kerkük'te ortak bir buluşmanın; Arabı, Kürdü, Türkmeni ve Hristiyan vatandaşlarıyla ortak adil bir yerleşimin; siyasi birlikteliğin oluşmasını ve bununda Irak Parlemantosu'nda görüşüldüğü tartışıldığını biliyoruz. Biz de bu kaanati kendilerine aktardık. Su konusunda da bizim çok acil ihtiyaç duyduğumuz halde Irak'da söylediğimizin üzerinde daha fazla su verdik.

18 yıl önce Türkiye Başbakanın Irak ziyareti, tatsız anılar bırakan, Saddam Hüseyin'in tehditkar söylemleriyle tarihe geçmişti. Bugün az önce bir karşılıklı "stratejik işbirliği belgesi" imzalandı. Irak'ın gözüyle bakıldığında, bu belgenin Irak için bölge için ve dünya için özel bir anlam taşıyor mu? Değerlendirir misiniz?

Irak Başbakanı Maliki;



Buyurduğunuz gibi maalesef geçmişte ilişkiler, bu şekilde yürütülüyordu. Bugün gelinen nokta ise yaşanan değişimi yansıtmaktadır. Irak'ta, bölge de çok büyük değişimler yaşadı. Irak, bugün anayasal, demokratik bir Irak vardır. Irak artık ilişkiler kurmak istemekte, sorunlarını çözmek için çaba sarfetmektedir. Dolayısıyla bu ziyaret çok önemli bir mesaj taşımaktadır gelinen olumlu noktayı göstermesi için önemlidir. Diğer taraftan da mesaj bölgeye yöneliktir; artık bölge bu mesaj almalı ve birlikte hareket etmelidir. Diğer taraftan artık sorunların dialogla çözüleceğine işaret etmiştir. Şu halde çeşitli mesajları bulunmaktadır.

Kuzey Irak'ta bulunan Türk birliklerinin görev sürelerinin uzatılması


Irak Başbakanı Maliki;
Esas itibariyle böyle bir konu gündeme gelmedi. Ülkeler arasında eğer ileride bir gelişme varsa bunu zaten gündeme gelecektir.

Başbakan Erdoğan;
Bu konuda bildiğiniz gibi daha önceki hava harekatlarında; zaten kualisyon ülkeleri bir dayanışma içerisinde ve birbirimizden haberli olarak yaptık. Ve kara harekatında da aynı şekilde sadece terör örgütüne yönelik, sivili asla bu işlere karıştırmadan, sadece terör örgütün yerleşkelerine yönelik bir hafta 8 günlük bir adım olmuştur. Çünkü terör bir ülkenin kendi gayretiyle başarabileceği bir sorun değildir. Terörle mücadelede uluslararası mücadele şarttır. Bu ülke bugün bizim için yarın Irak ve İran için bölgeyi söylüyorum. Her türlü dayanışmalarla sürdürülmesi şart!