BIST 9.577
DOLAR 34,02
EURO 37,88
ALTIN 2.823,20
HABER /  GÜNCEL

Irak'ın Tahrir Meydanı hareketli

Ülkenin birçok kentinde süren protesto gösterilerinin en büyüğü Bağdat'taki Tahrir Meydanı'ında düzenleniyor. Musul ve Hawijah şehirlerindeki gösterilerde 7 kişinin öldüğü bildirildi.

Abone ol

Bağdat'ın merkezindeki Tahrir Meydanı'nda binlerce kişi işsizlik, yolsuzluk ve hükümetin yetersiz hizmetlerini hedef alan bir gösteri için toplandılar.

Ülkenin başka şehirlerinden de gösteri haberleri geliyor. AFP'nin haberine göre Musul ve Hawijah şehirlerindeki gösterilerde polisle yaşanan çatışmalarda 7 gösterici hayatını kaybetti.

Ülke çapında düzenlenen göserilerde sekiz kişinin de yaralandığı bildirildi.

Basra şehrindeki gösteriye yaklaşık 3000 kişi katılırken, ülkenin güneyindeki Nasiriye, Kut ve Kerbela şehirlerinde de kalabalıkların toplandıkları bildiriliyor.

Gösterilerin cuma namazı sonrası daha da kalabalıklaşması bekleniyor.

Bağdat'ta sıkı güvenlik önlemleri

Başkent Bağdat'ta gösterilerin düzenlendiği Tahrir Meydanı'na araçla girişler yasaklandı.

Yasak Başbakan Nuri El Maliki'nin dün yaptığı "gösteriler El Kaide ve Saddam taraftarlarının işi" açıklamasından sonra geldi.

Meydanı sıkı güvenlik şeridi altına alan güvenlik kuvvetleri yaklaşık beşbin kişilik grubun alana girişine engel olamadı.

Mısır ve Tunus etkisi var

Irak'ta Facebook gibi sosyal iletişim siteleri üzerinden "Öfke Günü" olarak ilan edilen bugün, Mısır ve Tunus'ta yaşananlarla benzerlikler barındırıyor.

Ancak gösteriler Arap ülkelerinde yaşanmakta olan ilham almış olsa da, Irak'ta iktidarın devrilmesin hedeflemiyor, belli sosyal talepler dile getiriliyor.

Öne çıkan talepler milletvekili maaşlarının düşmesi, istihdam yaratılması, devlet hizmetlerinin iyileştirilmesi ve hükümetin görevlerini yerine getirmesi.