BIST 9.660
DOLAR 34,56
EURO 36,35
ALTIN 2.911,89
HABER /  DÜNYA

Irakı üçe bölme planı

Kürt, Sünni ve Şii bölgeleri kendi iç yerel yasalarına, idarelerine ve iç güvenlik birimlerine sahip olacaklar.

Abone ol

Irak'a 20 Mart 2003'te ABD önderliğinde müdahalenin başlamasından sonra, ABD Başkanı George Bush'un, 1 Mayıs 2003'te Amerikan nükleer uçak gemisi USS Abraham Lincoln'de "Irak'ta esas çatışmaların sona erdiğini" açıklamasının üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen şiddet olayları sona ermedi. Mezhep çatışmalarının sürdüğü Irak için ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nin önde gelen üyelerinden Demokrat Parti üyesi Joseph Biden sorunların çözümü olarak Irak'ın üç özerk bölgeye ayrılması gerektiğini söyledi.

Biden, Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Leslie Gelb ile birlikte yazdığı, New York Times gazetesinde yayımlanan yazısında, Irak'ın zayıf bir merkezi hükümetin yanı sıra Kürt, Sünni Arap ve Şii Arap olmak üzere 3 bölgeye ayrılmasını önerDİ. Biden, direnişin arkasındaki güç olan Sünnilerin, Şiilerin kontrol ettiği bir merkezi hükümet altında yaşamaktansa, bölünme planını memnuniyetle karşılayacaklarını ileri süren Biden, Irak'ta uygulanacak modelin Bosna-Hersek modeline benzer olması gerektiğini belirtti.

Biden'in önerisine göre Kürt, Sünni ve Şii bölgeleri kendi iç yerel yasalarına, idarelerine ve iç güvenlik birimlerine sahip olacaklar. Merkezi hükümet ise sınırların savunulmasını, dış ilişkileri ve petrol gelirlerinin idaresini üstlenecek.

'ESAS ÇATIŞMALAR' 3 YIL ÖNCE BİTTİ
Irak'a 20 Mart 2003'te ABD önderliğinde müdahalenin başlamasından sonra, ABD Başkanı George Bush'un, 1 Mayıs 2003'te Amerikan nükleer uçak gemisi USS Abraham Lincoln'de "Irak'ta görev tamamlandı" açıklamasının üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen şiddet olayları sona ermedi.

Seçimlerin üzerinden 4 ay kadar zaman geçmesine rağmen hâlâ bir hükümet de kurulamayan Irak'ta 3 yılda ölen Amerikan askerlerinin sayısının 2 bin 402, Iraklı sivillerin sayısmınsa 35 binden fazla olduğu sanılıyor. Su, elektrik gibi temel hizmetlerin eski rejim döneminden daha kötü olduğu Irak'ta 14 binden fazla ailenin de yerlerinden edildiği belirtiliyor.

Iraklı Kürt milletvekili Mahmud Osman, dün yaptığı açıklamada, Amerikalı yetkililerle Iraklı yetkililerin Irak halkına karşı görevlerini yerine getiremediğini, yönetici olarak halkın güvenliğini sağlayamadıklarını ve temel gereksinimlerini karşılayamadıklarını söyledi.

Siyasi alandaysa yeni anayasasını kabul eden ve Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinden sonra ilk kez 15 Aralık 2005'te düzenlenen seçimle meclisini belirleyen Irak'ta hükümeti kurmakla görevlendirilen Şii Nuri El Maliki ulusal birlik hükümeti için çalışmalarına devam ediyor. Mecliste sandalye sahibi olan Şiiler, Sünniler ve Kürtler, dün başkent Bağdat'ta toplantı yaptı.

ABD FAZLA ASKER GÖNDERMİYOR
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, eski ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'in, ABD Başkanı George Bush'a, Irak'a daha fazla asker gönderme tavsiyesi üzerine, bu konudaki tartışmanın artık geride kaldığını söyledi. Rice, CBS televizyonuna yaptığı açıklamada, artık asıl sorunun Irak'taki yabancı asker sayısı olmadığını belirterek, "Sorun, Iraklıların kendi güvenliklerine nasıl katkıda bulunacağı" dedi. Iraklı liderlerle yaptığı görüşmelerde, liderlerin daha fazla sorumluluk alma konusunda daha istekli oldukları izlenimi edindiğini söyleyen Rice, "Ancak güvenlik güçlerinin eğitime ihtiyacı olduğunu kabul ediyorlar" dedi.

Öte yandan Danimarka hükümetinin, Irak'taki asker sayısını çok yakında beşte bir oranında azaltmayı planladığı bildirildi.

HÜKÜMET ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Irak'ta hükümet kurma çalışmaları kapsamında bugün başkent Bağdat'ta bir araya gelen Sünni ve Şii temsilcilerin, başlıca bakanlıkların dağılımı konusunda anlaşmaya vardığı bildirildi.

Şii İttifak'tan Selam Maliki, "İttifak temsilcileri, Sünni blok üyeleriyle çok olumlu bir görüşme yapmış ve yeni hükümetin oluşumunu birlikte ele almıştır. Dışişleri, savunma, içişleri, maliye ve petrol bakanlıklarının dağılımı konusunda eşitlik ilkesi zemininde bir anlaşmaya varmıştır" dedi. Anlaşmanın ayrıntılarını ele almak amacıyla bugün da toplantı yapılacağı belirtildi. Başbakan Nuri el Maliki'ye yakın kaynaklar da hükümet listesinin 9 ya da 10 Mayısta meclise sunulabileceğini belirtiyor. 22 Nisanda hükümeti kurmakla görevlendirilen El Mali-ki'nin 30 günü bulunuyor.

Şoförler yolcuları aramadan otobüse almıyor
IRAK' ın başkenti Bağdat'ta belediye oto-büsleriyle yolcu minibüslerine düzenlenen bombalı saldırılar karşısında artık halk kendi güvenlik önlemini alıyor. Güvenlik kuvvetlerinin sayısının yetersiz olması ise toplu taşıma araçlarının şoförlerini kendi güvenlik önlemlerini almaya zorluyor. Otobüs şoförü Ali Muzhir, "Güvenliğimi garanti altına almak için otobüse binen tüm yolcuları kendim arıyorum. Şüphelendiklerimi otobüse almıyorum. Bu konuda esnek olmayı göze alamam" diyor. Otobüse binmek üzere iken aranan Ahmed Abdüsselam, "Bir gün evime girerken kapımda bir muhafızın beni aradığını görürsem şaşmam" diyor.