Bağdat yönetimi, Ankara'nın Kuzey Irak petrolünü ikili anlaşmalara aykırı şekilde uluslararası piyasalara sevk ettiği gerekçesiyle Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odası'na başvurdu.
Abone olIrak, Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile yaptığı anlaşma uyarınca onayı olmadan uluslararası piyasalara petrol sevk ettiği gerekçesi ile Türkiye'yi Uluslararası Ticaret Odası'na (ICC) şikayet etti.
Bağdat yönetimi, Paris merkezli ICC nezdinde Tahkim'e gidilmesini istedi.
Irak Petrol Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'nin ve BOTAŞ'ın iki ülke arasında imzalanan Petrol Boru Hattı Anlaşması'ndaki yükümlülüklerini ihlal ettikleri vurgulandı.
Fransız Haber Ajansı'na (AFP) konuşan ve adının açıklanmasını istemeyen bir Türk yetkili ise Ankara'nın henüz Irak'ın şikayet başvurusu hakkında bilgilendirilmediğini söyledi.
Irak Başbakanı Nuri El Maliki daha önce Erbil yönetimini, onayları olmadan Türkiye'ye petrol ihraç etmesi halinde, federal bütçeden aldığı payı kesmekle tehdit etmişti. Bağdat yönetimi, böylesi bir satışın "petrol kaçakçılığı" anlamına geldiği görüşünde.
Kürdistan Bölgesel Yönetimi ise Bağdat'la anlaşmaya varmak istese de, bu süreçte bağımsız olarak petrol ihracını sürdürmekte kararlı.
Taner Yıldız açıklamıştı
Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız dün akşam Ceyhan'da bekleyen Kuzey Irak petrolünün uluslararası piyasaya sevkiyatına başlandığını açıklamıştı. Yıldız ayrıca 1 milyon varil petrolün yüklemesinin de devam ettiğini söylemişti.
ABD yönetimi ise, Irak'ta federal hükümetin onayı alınmadan yapılan ihracatları desteklemediğini duyurmuştu. Amerikan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, Bağdat'ın onayı olmadan petrol ihraç edilmesinin kendilerini kaygılandırdığını ifade etmişti.