BIST 9.312
DOLAR 38,31
EURO 43,56
ALTIN 4.098,33
11°İstanbul
HABER /  DÜNYA

Irak kaçak silahın cenneti

Irak işgali sonrasın silah kaçakçılığı arttı. Kaçak silahlar arasında Danıştay cinayetlerinde kullanılanlar da var..

Abone ol ABD'nin Irak'ı işgalinin ardından Türkiye'deki silah kaçakçılığının arttığı belirtilen Emniyet raporunda, Irak'tan geçen yıl Türkiye'ye giren silahlarla İtalyan Rahip Andrea Santoro'nun öldürülmesi ve Danıştay baskınının gerçekleştirildiği ifade edildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın hazırladığı 2006 raporuna göre, silah-mühimmat kaçakçılığına yönelik 165 operasyon düzenlendi. Bu operasyonlarda bin 242 silah ele geçirildi.
 
Yürütülen operasyonel faliyetler ve yapılan soruşturmalar sonucunda yakalanan yabancı menşeili fabrikasyon silahların, özellikle Irak ve Suriye sınırı ile bu ülkelere açılan gümrük kapılarından sokuldukları tespit edildi.
 
Irak ve Suriye sınırlarından sokulan silahların bu ülkelere sınır veya yakın yerlerde oturan, bölgeyi iyi tanıyan, kaçakçılığı geçim yolu haline getiren kişiler tarafından gerçekleştirildiği, buralarda depolanan silahların daha sonra suç örgütleri ve organize gruplar tarafından satın alınarak metropol kentlere taşındığı belirlendi.
 
Raporda ayrıca, 1 Nisan 2001 tarihi ile 31 Mart 2003 tarihleri arasında 643 yabancı menşeili silahın Türkiye'ye sokulduğu, 1 Nisan 2003 tarihinden 31 Mart 2005 tarihine kadar ise 2 bin 156 yabancı menşeili silahın ülkeye sokulduğunun tespit edildiği belirtildi.
 
'Otorite boşluğu en büyük etken'
 
Raporda yüzde 235'lik silah kaçakçılığı artışı ile ilgili, ''Irak'ın kuzeyinde yıllardır süre gelen ve ABD'nin 2003 yılında Irak'a gerçekleştirdiği askeri müdahelenin ardından daha da derinleşen otorite boşluğunun önemli bir etken olduğu değerlendirilmektedir'' denildi.
 
Geçen yıl ele geçirilen yabancı menşeili silahların çoğunluğunun Avrupa ülkeleri ile ABD yapımı olduğu ifade edilerek, silahların üretici firmalar tarafından hangi ülkelere ve kimlere satıldığını takip eden ''iz sürme'' çalışmalarının yapıldığı hatırlatıldı.
 
Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın raporunda, ''Kaçakçıların silah deposu haline geldiği görülün Irak'tan, ülkemize sokulan silahlar, 17 Mayıs 2006 tarihinde gerçekleştirilen Danıştay saldırısı ile 5 Şubat 2006 tarihinde Trabzon'da Rahip Andrea Santaro'nun öldürülmesi olaylarında kullanılan silahların da izlemiş oldukları aynı güzergah, silah kaçakçılığı ve neticeleri yönünden ülkemizin ne derece tehdit altında olduğuna birer örnek teşkil etmektedir'' ifadesine yer verildi.

Close menu