BIST 9.956
DOLAR 35,35
EURO 36,51
ALTIN 3.035,94
HABER /  GÜNCEL

Irak ile terör anlaşması TBMM'de

Türkiye ile Irak arasında imzalanan, "terör eylemlerine son verilmesi amacıyla hazırlanan tasarı Meclis'e geldi.

Abone ol

Türkiye ile Irak arasında imzalanan, "terör eylemlerine son verilmesi, terör örgütlerine finansal, lojistik desteğin yasaklanması, terör örgütü bağlantılı kişilerin resmi kuruluşlar ve siyasi kurumlarla ilişkilerinin engellenmesine" yönelik alanlarda işbirliği öngören anlaşmayı uygun bulan kanun tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Tasarı, Bağdat'ta 15 Ekim 2009'da imzalanan, Türkiye ile Irak Arasında Terörle Mücadele Anlaşmasının onaylanmasını uygun buluyor.

Anlaşmaya göre, Türkiye ile Irak, diğer tarafın güvenliğini, topraklarının bütünlüğünü, sınırlarının dokunulmazlığını, vatandaşlarının güvenliğini hedef alan terör eylemleri ve hazıklıklarını engellemek için etkin önlemler alacak.

İki ülke, kendi topraklarını, terör gruplarının diğer tarafa karşı barınma, gönüllü bulma, eğitim, planlama, propaganda amacıyla üs olarak veya terör saldırıları yapmak üzere kullanmasına son verecek ve önleyecek.

Türkiye ile Irak, terör gruplarına yapılan her türlü finansal ve doğrudan ya da dolaylı lojistik desteği durduracak, yasaklayacak. Televizyon ve radyo yayıncılığı dahil, terör örgütlerinin her türlü basın, yayın ve terör eylemlerini özendirici propagandasına izin verilmeyecek.

İki ülke, terör örgütü üyelerinin, birbirlerinin ülkelerinde, herhangi bir siyasi örgüt veya faaliyette bulunmalarına, devlet kuruluşları veya resmi bir oluşumla bağlantılı olmalarına izin vermeyecek.

Türkiye ve Irak, terör örgütlerinin eylemlerinin finanse edilmesine, planlanmasına destek verenlerin, kolaylaştıranların, katılanların, katılmaya çalışanların "yargıla veya iade et" ilkesi temelinde, yargı önüne çıkarılmasını sağlayacak.

Anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ardından 1 ay içinde, Türkiye ve Irak, ülkelerinde faaliyet yürüten terör örgütleri ve terör eylemlerine karışan kişiler hakkında bilgi değişiminde bulunacak. İki ülke, birbirlerinin diplomatik misyonlarına, irtibat noktası atayacaklar.

İçişleri Bakanlığı'nın başkanlık ettiği ve diğer bakanlık ve hükümet kurumlarından uzmanların katıldığı bir Koordinasyon Kurulu oluşturulacak. Koordinasyon Kurulu 6 ayda bir toplanacak.

Gerekçe

Tasarının gerekçesinde, günümüzde, ülkelerin, terörizmle tek başlarına mücadelede başarı sağlamalarının mümkün olmadığına işaret edildi.

Gerekçede, sınır aşan nitelikte bir insanlık suçu olan terörizme karşı, ülkelerin ve uluslararası kuruluşların, hiçbir ayırım yapmadan, çifte standartlardan uzak bir işbirliği ortaya koymalarının önemine dikkati çekildi.

Türkiye'nin, terörizmle mücadele alanında, gerek ikili seviyede, gerekse bölgesel ve uluslararası örgütlerdeki işbirliğinin artırılmasının gerekli ve yararlı olduğu görüşünde olduğu belirtildi.

Öte yandan, Türkiye ile Irak Arasında Güvenlik İşbirliği Antlaşmasının Onaylanmasını Uygun Bulan Kanun Tasarısı da TBMM Başkanlığına sunuldu. Antlaşma, iki ülke arasında, uluslararası örgütlü suç eylemleri, uyuşturucu ve psikotrop maddelerin üretimi ve üretiminde kullanılan temel kimyasal maddelerin yasa dışı ticareti, akaryakıt kaçakçılığı, yasa dışı silah, patlayıcı madde, yasa dışı göç ile mücadele alanlarında işbirliğini öngörüyor.