Ülkede pek çok kenti hedef alan saldırılar ardından, ABD askerlerinin kalışının uzatılması yeniden tartışmaya açıldı.
Abone olIrak'ın çeşitli kentlerinde yaklaşık 60 kişinin ölümüne yol açan saldırılar ardından ülkenin güvenlik birimlerinin asayişi sağlamaya yeterli güçte olup olmadığı yeniden tartışmaya açıldı.
Bu da ABD askerlerinin bu yıl sonunda planlandığı gibi çekilmek yerine görevinin uzatılmasına gerek olup olmayacağı sorusunu gündeme getiriyor.
2003 yılında Irak'ın ABD öncülüğündeki kuvvetlerce işgali ardından Irak ordusu ve polisi dağıtılmış, bu birimler yavaş yavaş yeniden inşa edilmişti.
Bu dönemde yüz binlerce yabancı asker, Irak güvenlik güçleri ile birlikte güvenliğin sağlanması ve isyancılarla mücadele alanlarında görev yaptı.
Ülkedeki ABD askerlerinin sayısı bir ara 165 bine kadar yükseldi.
Yabancı güçler son yıllarda aşamalı olarak çekilirken, Irak'ta muharip görevle bulunan Amerikan askerinin tamamı da geçen yıl Eylül itibariyle ülkeden ayrılmıştı.
Ancak ülkedeki güvenlik kuvvetlerine danışmanlık ve eğitim sağlamak amacıyla çeşitli üslerde hala 47 bin kadar Amerikan askeri bulunuyor.
Bu askerlerin de sene sonuna dek çekilmesi ve ülkede yabancı asker kalmaması öngörülüyordu.
Ancak son haftalarda saldırıların yoğunlaşması askerlerin kalış süresinin uzatılması fikrini tartışmaya açtı.
Haşimi: ABD askerleri çekilmeli
Hafta sonunda, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık Haşimi askerlerin çekilmesinin ülkede güvenliğin iyiye gitmesini sağlayacağını savundu.
Haşimi'ye göre Amerikan askeri varlığı 'çözüm değil sorun' demek.
Sünni siyasetçi, Amerikan askerlerinin çekilmesinin kendilerini tehdit altında hisseden bazı ülkelerin kaygılarını gidereceğini savundu.
İsim verilmese de bu ifadeyle İran'ın kastedildiği düşünülüyor. Amerikalı yetkililer Tahran yönetimini ABD askerlerini hedef alan saldırıları desteklemekle suçluyor.
Irak hükümeti ise ay başında Washington yönetimi ile eğitim programlarının 2012'de de sürmesi konusunu görüşmeyi kararlaştırmıştı.
Ancak 2008'de alınan çekilme kararının gözden geçirilmesi için ABD askerlerinin yasal statüsü, yargıya tabi olup olmayacakları, nerede üslenecekleri gibi konularda anlaşma sağlanması gerekiyor.
Irak'ta hafta başında düzenlenen 15'ten fazla kentte 60'tan fazla kişinin ölümüne yol açan saldırı dalgası ülkenin bir yılı aşkın süredir en kanlı günü yaşamasına yol açtı.
Bağdatlı güvenlik sözcülerinden Tümgeneral Kasım Atta, saldırıların sürpriz olmadığını söyledi; bazı saldırı girişimlerinin ise önlendiğini açıkladı.
Atta "Her üç dört ayda bir El Kaide hala burada olduklarını göstermek için bu gibi saldırılar düzenliyor" dedi.
Saldırıları kınayan Meclis Başkanı Usame Nuceyfi güvenlik yetkililerini eleştirirken, ülkenin üst düzey din adamlarından Büyük Ayetullah Beşir el Necef adına yapılan açıklamada, saldırılar konusunda verilmesi gereken yanıtlar olduğu savunuldu.
Ülkede son olarak 5 Temmuz'da Bağdat'ın kuzeyinde düzenlenen çifte bombalı saldırıda da 35 kişi ölmüştü.