BIST 9.777
DOLAR 34,16
EURO 38,17
ALTIN 2.920,22
HABER /  DÜNYA

İRA silah bıraktığını açıkladı

İngiltere Başbakanı Tony Blair, İRA'nın silah bıraktığını açıkladı!

Abone ol

İngiltere Başbakanı Tony Blair, İrlanda Cumhuriyet Ordusu'nun (İRA) silahsızlanmasına ilişkin bağımsız gözlemci grubunun olumlu raporunun ardından, İRA'nın şiddet eylemlerinin sona erdiğini açıkladı.

Blair, kısa açıklamasında, "Kuzey İrlanda'da nihai çözüme giden kapının artık açık olduğunu" ifade ederek, Sinn Fein ve İRA'nın siyasi yolu ve yalnızca demokratik anlamdaki vaatleri izlediğini söyledi.

İRA'nın silahlı mücadelesinin sona erdiğini anlatan Blair, şimdi barışın şiddetle değil iknayla gelebileceğine ilişkin Kuzey İrlanda siyasetindeki tüm ana oyuncular arasında bir konsensüs olduğunu söyledi.

İngiltere ve İrlanda hükümetleri tarafından 2004'te oluşturulan ve Kuzey İrlanda'daki ateşkes sürecini izleyen Bağımsız İzleme Komisyonu'nun bugünkü raporunda, İRA'nın köklü bir değişimden geçmekte olduğu, yeni üyelerine artık silahlı eğitim vermediği, silahlarını bıraktığı, bomba yapımından sorumlu birimini lağvettiği belirtiliyor.

İRA'nın şiddetten vazgeçtiğine işaret eden rapor, Kuzey İrlanda'daki tarafları barışa ikna etmeye çalışan İngiltere hükümetini rahatlatacak bir gelişme olarak değerlendiriliyor. Rapor, örgütün silahsızlanma faaliyetlerinin değerlendirildiği 12. ve en olumlu rapor olma özelliği taşıyor.

Kuzey İrlanda'da askıdaki barış sürecini yeniden başlatmayı hedefleyen müzakereler gelecek hafta İskoçya'da yapılacak.