BIST 9.976
DOLAR 34,07
EURO 38,05
ALTIN 2.835,36
HABER /  GÜNCEL

İpsiz Recepe küfür

Rizeliler'in milli mücadele kahramanı 'İpsiz Recep' emekli paşanın romanına farklı bir şekilde konu olunca kıyamet koptu.

Abone ol

Emekli Tümgeneral Osman Pumakoğlu'nun yazdığı ''Ayandon'' adlı romanda, Rizeli milli mücadele kahramanı ''İpsiz Recep'' hakkındaki ifadeler tepkilere neden oldu.

''İpsiz Recep''in akrabası olan Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emin Gürses, Atatürk'ün yanında bakanlık ve komutanlık yapmış olan bazı kişilerin yazdıkları anılarda, İpsiz Recep'ten kahraman bir kişi olarak bahsettiklerini ifade etti.

Gürses, "Meclis, İpsiz Recep'e bu kahramanlıkları nedeniyle yüzbaşı rütbesi vermiştir. Benim kanımca Mustafa Kemal'e bir şey söyleyemeyenler, hırslarını yanındaki insanlara küfrederek almaya çalışıyorlar'' diye konuştu. Gürses, ''Böyle bir şeyin gözden kaçması mümkün değildir. Çünkü kitap baştan sona küfür ve yanlış ifadelerle doludur. Bu nedenle kitabın yazarı ve yayınevi hakkında mahkemeye başvuracağım.'' dedi.

İPSİZ RECEP KİMDİR?
Hayat Tarih Mecmuası'nda yer alan bilgiye göre, İpsiz Recep, Rize'nin Portakallık Mahallesi'nde 1862 yılında doğdu. Emiroğulları'ndan olan İpsiz Recep, genç yaşında çalışmak için İstanbul'a gitti ve yelkenli teknesiyle Boğaziçi'nde çalışmaya başladı. Kendisine, cesareti, gözüpekliği ve ataklığı sayesinde 'İpsiz'' lakabı verildi. Milli Mücadele yıllarında göstermiş olduğu kahramanlıklarla milis yüzbaşı rütbesi alan İpsiz Recep, 1928 yılında öldü. Hakkında çeşitli kitaplar yazılan ''İpsiz Recep''in, Rize'de heykeli bulunuyor.