BIST 9.729
DOLAR 35,18
EURO 36,80
ALTIN 2.978,10
HABER /  GÜNCEL

iPhone karşıtı iPhone uygulaması

'Phone Story' adlı oyun, cep telefonu üretimindeki insanlık dışı şartları gözler önüne serince İphone oyunun satışını durdurdo

Abone ol

'Phone Story' adlı oyun, cep telefonu üretimindeki insanlık dışı şartları gözler önüne seriyor ancak uygulamanın Apple mağazasındaki satışı birkaç saat içinde durduruldu.

Fikir, İtalyan bir yazılım şirketine ait. Geçen eylül ayında Molleindustria şirketi bir telefon uygulaması olarak hazırlanan oyununu, Apple mağazalarında satışa sundu. Ne var ki, oyunun piyasaya sürülmesinden birkaç saat sonra, Apple mağazasındaki satışı durduruldu.

ÇOCUKLARI ÇALIŞTIRAN ETAP ATLIYOR

Kongo'da bir ocakta, yarı çıplak çocuklar ellerindeki basit araçlarla, tantal elementi içeren koltan cevherini işlemeye çalışıyor. Aralarından biri, kısa bir mola vermeye kalktığında ise eli silahlı gardiyanların bağırışlarına maruz kalıyorlar. Çocukların elini çabuk tutmaları gerekiyor. Cep telefonu üretmek için koltan cevherine ihtiyaç duyuluyor.

Phone Story adlı oyunun ilk bölümü de bu ocaktakine benzer bir etapla başlıyor. Oyuncular, eli silahlı gardiyanların rolüne bürünüyor. Çocukların işlerini tamamlamasını sağlayan oyuncular bu sayede ilk etabı geçiyor. Oyuncuların, çocukları çalışmaya zorlamaları ya da ağır şartlara dayanamayarak fabrika çatılarından atlamaya çalışan çocukları yakalamaları gerekiyor. Bu sırada da bir bilgisayar efekti devreye girerek, cep telefonlarının yapım

ekran-resmi-2012-02-03,-11.00.18-am.png

aşamasını şöyle anlatıyor:

"Birçok elektronik eşya gibi bu cep telefonu da Çin'de, bir şehir kadar büyük bir fabrikada üretildi. Burada çalışan insanlar, kötü muameleye maruz kalmaya ve ayrımcılığa uğramaya devam ediyor. İnsanlık dışı şartlarda yaşıyorlar ve yasadışı fazla mesailer yapmak zorundalar. Son birkaç aydır 20'nin üzerinde işçi, çaresizlikten intihar etti."

 GELİRİ BAĞIŞLANACAK

İtalyan yazılım şirketi "Molleindustria" oyunu "iPhone için anti iPhone" sloganı ile piyasaya sürdü. Programcılar, Apple mağazalarında satılacak oyundan elde edilen gelir, merkezi Hong Kong'da bulunan "Öğrenciler Kurumsal İstismara Karşı" adlı çalışma hakları örgütüne aktarılacağı için gönüllü çalıştılar. Ne var ki, Apple oyunun satışa sunulmasından birkaç saat sonra mağazalarındaki satışı durdurdu. Gerekçe olarak ise oyunun, çocukların istismar edildiği görüntüler içermesi ve bağış toplayan bir telefon uygulamasının ücretsiz olması gerektiği gösterildi. Oyunun yazılımcıları, Apple'ın gerekçesini anlamsız bularak, oyunun istismarı gösterdiğini kabul ediyor ancak bunun çizgi film şeklinde yapılmış bir kara mizah olduğunu belirtiyor.

Oyun, Apple mağazalarında satışta olduğu kısa sürede 900'ün üzerinde kişi tarafından ekran-resmi-2012-02-03,-11.02.35-am.pngtelefonlarına yüklendi. Satışı yasaklandığından bu yana ise oyun artık sadece Google'ın Android mağazasında bulunabiliyor. İtalyan şirket oyunun, Android mağazasından 4 bin 600 kere indirildiğini belirtiyor. Bugüne kadar 6 bin dolar gelir elde edildi. Para bu hafta Hong Kong'daki çalışma hakları örgütüne bağışlanacak.Örgütten Debby Chan, Phone Story'nin son derece etkileyici bir proje olduğunu belirterek, "Oyun sadece bir bilgisayar oyunu değil aynı zamanda tüketicinin bir cep telefonu almadan önce bilincini geliştirecek bir eğitim programı ve bir kampanya. Bağışçıların, parayı Foxcoon'da hayatta kalmayı başaran kişilere bağışlamamızı istediğini biliyorum. Biz de öyle yapacağız" dedi.

Phone Story, İtalyan şirket Molleindustria'nın tek oyunu değil. Yazılımcıların buna benzer, tabiri yerindeyse bir dizi "radikal oyunu" bulunuyor. Her oyunun içeriği de sosyal ya da siyasi bir istismarla ilgili...