BIST 8.885
DOLAR 34,31
EURO 37,19
ALTIN 3.018,55
HABER /  EKONOMİ

İpek Yolu yeniden canlandırılacak

Türkiye'den geçerek Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan tarihi ipek yolu'nun yeniden canlandırılması için kollar sıvandı

Abone ol

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu, uluslararası kara yolu taşımacılığının, dünya barışına ve toplumların refahına katkısının çok önemli olduğunu ifade ederek, üret ve sat yaklaşımının uluslararası ticarette yetersiz kaldığını söyledi.

Bir malın pazar ülkelerine minimum sürede ve maliyetle ulaştırılmasının önemli bir rekabet unsuru oluşturmaya başladığını anlatan Hacısalihoğlu, ''Gelişen yeni ekonomilerin devreye girmesiyle mevcut ulaşım koridorları ve ulaşım altyapılarının kapasiteleri ürün hareketlerinde önemli rol oynamaktadır.

Üretim miktarlarının giderek Asya merkezine doğru kaymasıyla tarihi ipek yolunun yeniden canlandırılması da dünya gündemine gelmeye başladı. TOBB, bu noktada özellikle önümüzdeki günlerde önemli bir ticaret merkezi olması düşünülen Çin'in Urumçi bölgesinden Avrupa'ya TIR'ların gidebilmesi için alternatif iki yol üzerinde çalışma yapıyor. Bu yollar, Kuzey Avrupa'ya giden 4 bin 500 kilometrelik yol ile Karadeniz'den Avrupa'ya giden 5 bin 140 kilometrelik güzergah'' dedi.

KARADENİZ, TARİHİ CANLILIĞINI KAZANACAK

Farklı güzergahlar üzerinde de olsa tüm ülkelerin yakın işbirliği halinde olmaları gerektiğini ifade eden TTSO Yönetim Kurulu Başkanı Suat Hacısalihoğlu,  şöyle devam etti:

''Yapılan araştırmalar, Çin'in Urumçi bölgesinden çıkan bir TIR'ın Rusya'dan giden yolun aksine, Karadeniz'den giden güzergahta yaklaşık bir buçuk haftalık gecikmeler yaşadığını ortaya koymuştur. Bu gecikmelerin temel nedeni ise gümrüklerdeki zaman kaybıdır. Bu zaman kaybının önlenmesi noktasında Karadeniz üzerinden geçecek olan güzergahtaki ülkelerin yetkilileri önümüzdeki günlerde bir araya gelecekler. Bu sorun çözüldükten sonra Karadeniz'den geçen ipek yolu, tarihi canlılığını tekrar bölgemize kazandıracaktır. Bölgemizdeki üretim merkezleri de bu olanaktan yararlanacaktır.''

GÜMRÜK KAPILARI MODERNİZE EDİLİYOR

Türkiye'nin, coğrafi konumu ve gelişmiş taşıma sektörüyle, ipek yolunun hayata geçmesi amacıyla üzerinde düşeni yapacağına inandığını da vurgulayan Hacısalihoğlu, ''TOBB, Türkiye'nin gümrük kapılarının modernizasyonu projelerini büyük bir başarı ile gerçekleştirmektedir. Onun için ülkemizde sınır geçişlerinde yaşanan süre kayıpları en aza indirilecektir'' dedi.

Hacısalihoğlu, Urumçi'den bir ürünün Avrupa'ya kara yolu ile 3, deniz yolu ile ise 6 haftalık bir sürede ulaştığı ifade ederek, kara yolu güzergahının geçeceği merkezlerin yapılacak taşımacılık ile canlılık kazanacağını vurguladı.