BIST 9.550
DOLAR 34,53
EURO 36,18
ALTIN 2.967,53
HABER /  DÜNYA

İpek böcekçiliğinde sancılı hasat

Türkiye genelinde damızlık ipek böcekçiliği yapan 3 köyden biri olan Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı İhsaniye köyünde hasat sancılı başladı....

Abone ol

Türkiye genelinde damızlık ipek böcekçiliği yapan 3 köyden biri olan Bursa’nın İnegöl ilçesine bağlı İhsaniye köyünde hasat sancılı başladı.
500 kilo rekolte beklenen İhsaniye köyünde evlerinin bahçesinde ipek kozası ayıklayan köylüler, Bursa Koza Birlik’ten gelecek olan yetkililere ürünlerini teslim edecek. Köyde ikamet eden 10 hane, damızlık ipek böcekçiliği üretimi ile uğraşıyor. Köylüler, kaymakamlık desteği ile geçtiğimiz yıl köyün hemen üzerindeki 8 dekarlık alanda dut fidanı dikimi yapılmasına rağmen damlama sulama sistemi kurulmaması nedeniyle ipek böcekçiliğinin kan kaybetmeye başladığını belirttiler. İhsaniye Köyü Muhtarı Hayati Çiçek, "2013 yılı Mayıs ayında başlayan ipek böcekçiliği üretimimiz, bugün itibariyle son aşamasına geldi. Kozalarımızı topluyoruz. İki gün içerisinde de Koza Birlik’e teslim edeceğiz. Bu süreç içerisinde 1,5 aylık zaman geçiyor. Havalarda bu sene yağışlı gitti. Yağışlar da üretimimizi olumsuz yönde etkiledi. Geçen yıl kilosu 40 liraydı, bu yıl 42 TL oldu. Türkiye genelinde üç köyde üretim yapılıyor. Bursa’da Kemalpaşa ilçesine bağlı bir köy var, bir de Bilecik’e bağlı bir köyde üretim yapılıyor" dedi.

500 KİLO REKOLTE BEKLENTİSİ
Köyde 10 hane tarafından ipek böceği kozası üretimi yapıldığını kaydeden Çiçek, bu sene tüm olumsuz şartlara rağmen 500 kilo rekolte beklediklerini bildirdi. Muhtar Çiçek, "Geçtiğimiz yıl kaymakamlığımızın desteği ile köyümüze 8 dekarlık bir dut bahçesi tesisi kazandırdık. Şu anda eksiklerimiz var. Bunun yanında 12 dekarlık alanda valilik tarafından dut üretim tesisi yapılması istendi, onu da yaptık. İki bahçemizin etrafının çevrilmesi gerekiyor. Damlama sulama sisteminin yapılması gerekiyor. Şu anda fidanlarımıza su veremiyoruz. Kaymakamlığımıza teşekkür ediyoruz. İlk yapmış olduğumuz bahçe için 7 bin lira ödenek verdiler. En son yapmış olduğumuz bahçe 15 bin liraya mal oldu. 8 bin liralık borcumuz var. Bütçemiz olmadığı için o parayı ödeyemiyoruz. Bu konuda destek bekliyoruz" diye konuştu.
En kısa zamanda damlama sistemine geçilerek, fidanların acilen sulanmasının gerektiğini ifade eden Çiçek, "Belediye Başkanımız, sulama sistemimizi kurabilmemiz için kepçe ve kamyon konusunda bize destek vereceğini söylemişti. Ama sulama sisteminin alınabilmesi için ödenek gerekiyor. Destekleme verilmediği için bu sistemi kuramadık" şeklinde konuştu.
Bursa’da yapılan ipek böceği ve koza festivaline davet edilmediklerini belirterek üzüntüsünü dile getiren Çiçek, "Bu sene köyümüzde festival yapmamamızın sebebi, geçtiğimiz haftalarda Bursa Valiliğimizin ipek böceği ve koza festivalini yapmalarıydı. Ayrıca biz o festivale davet edilmedik. Davet edilmediğimiz için de gidemedik. Bu nedenle de üzgünüz" ifadelerini kullandı.
25 yıldır koza üretimi yapan köy sakinlerinden Hamit Ulutaş ise, "Çocukluktan bu yana koza üretimi yapıyorum. Koza üretimini geliştirip, devam ettirebilmemiz için damlama sulama sistemine ihtiyacımız var. Damlama sulama sistemi kurabilmemiz için yetkililerden destek bekliyoruz" dedi.
(İHA)