BIST 9.550
DOLAR 34,55
EURO 35,99
ALTIN 3.001,58
HABER /  SAĞLIK

İntihar videoları ile ilgili çarpıcı uyarı!

Medivia Hospital Psikologlarından, Uzm. Klinik Psikolog Kübra Güven Dirican son dönemlerde yaşanan intihar vakaları hakkında çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

Abone ol

Çengelköy Medivia Hospital Psikologlarından, Uzm. Klinik Psikolog Kübra Güven Dirican son dönemlerde yaşanan intihar vakaları hakkında çok çarpıcı açıklamalar yaptı. Dirican, bu kişilere karşı sergilenmesi gereken tutumları anlattı..

Son dönemlerde yaşanan üzücü intihar vakaları ve bu vakalar ile ilgili haberler, kişilerin veda konuşmalarını içeren videolar internette hızla yayılıyor ve izlenme sayıları yükseliyor.

Çengelköy Medivia Hospital Psikologlarından, Uzm. Klinik Psikolog Kübra Güven Dirican'a göre bu tür içerikli yayınlar, intihar eğilimi olan genç ve erişkinlerde teşvik edici etki yaratıyor. Bu tür videoların toplumda ilgi odağı hale gelmesi, intihara eğilimi arttırıyor.

HER 3 SANİYEDE 1 KİŞİ İNTİHAR EDİYOR

İntihar, kişinin istemli olarak kendi hayatına son vermeye yönelik eylemi olarak tanımlanabilir.dirican.jpg
İntihar eylemlerinin geçmişi, tarihin ilk çağlarına kadar uzanıyor. Dünya Sağlık Örgütünün yapmış olduğu çalışmalar incelenir ise, dünya üzerinde ortalama her 3 saniyede 1 kişi intihar girişiminde bulunuyor, her 40 saniyede 1 kişi intihar sonucu hayatını kaybediyor.

İntihara teşebbüs eden kişiler nasıl bir ruh haline bürünüyor ve hayatına son verme kararı alıyor. Dirican'a göre ya başka biri ya da birilerine karşı duyduğu öfkeyle; intikam almak, ders vermek amaçlı intihara başvuruluyor, ya da yoğun çaresizlik hissi ve yalnızlık hissi nedeni ile eylem gerçekleştiriliyor.

"Tüm sebeplerin genelinde, kişide yoğun çaresizlik duygusu ve farklı bir alternatif çözüm üretememe düşünceleri hakimdir" diyen Dirican, "İntiharın en büyük risk faktörü şiddetli depresyondur. Kişinin depresyonunu arttıran çeşitli faktörler (Aile içi çatışmalar, iflas, kayıp, yas, ilişki kaybı, başarısızlık.vb.), kişide yoğun bir çaresizlik ve çözümsüzlük duygusu yaratır. İntihar eyleminde bulunan kişilerde çoğunlukla psikolojik rahatsızlıklar saptanmaktadır." diyor.

İNTİHAR YATKINLIĞININ İPUÇLARI

Dirican, intihara meyilli olan kişilerde gözle görülür emarelere rastlanabileceğini belirterek şu uyarılarda bulunuyor:

"İntihar edecek kişi, eylemini gerçekleştirmeden önce çevresine bazı gizli mesajlar verir.
Hayatın anlamsız olduğuna dair konuşmalar yapar, yaşadıklarına katlanamadığını belirtir, kaza yapma korkusu olmadan tehlikeli araba kullanmak gibi, alması gereken ilaçlarını almamak gibi ölüm riski olan davranış eğilimleri gösterir. Sıkıntılarına hiçbir çözüm bulamadığını vurgular. Bu mesajlar bazen sözlü ifadeler, bazen de beden dili ve davranışlar ile sunulabilir. Kişinin verdiği bu mesajlar her zaman önemsenmelidir."

Dirican, İntihar eğilimi/riski yüksek olan kişilerde bazı ortak bulgular olduğunu söylüyor. O bulgfulardan bazıları:

Geçmişte intihar teşebbüsü öyküsü.

Umutsuzluk ve çaresizlik hissiyatı

Ev hayatında düzensizlik. (Ani değişimler, eve gelmek istememe, habersiz dışarıda kalma)

Alkol ve madde kullanımı

İş/okul hayatında ani başarısızlık

Yoğun depresyon süreci ardından, yoğun coşkulu,mutlu dönemler yaşama gibi uç duygularda yaşama

Psikolojik/Psikiyatrik hastalık belirtileri

Arkadaşlık ilişkilerinde bozulma

Sosyal hayattan geri çekilme

Cinsel ilgide azalma

Uyku ve yemek alışkanlıklarında ani değişim

İntihar haberlerine karşı ilgi duymak

Ölüm içerikli şarkı ve filmlere ilgi duymak

İNTİHAR ENGELLENEBİLİR Mİ?

Peki bu tür intiharların engellenebilmesi mümkün mü? Dirican bu konuda da önemli açıklamalar yapıyor. "İntiharın önlenmesi mümkündür. Öncelikle intihar düşüncesi olan kişinin ruh halini fark etmek önemlidir." diyen Dirican, bundan sonraki aşamaları şöle anlatıyor:

"Psikolojik rahatsızlığa bağlı intihar düşüncelerinde, psikolojik rahatsızlık tedavi edildiğinde, bu düşünceler de kaybolmuş olur.

Size intihar fikrinden bahsediyor ise, empatik yönelimli dinlemek gerekir. İstediği şey yoğun olarak sıkıntılarının dinlenmesidir. Onu yorum yapmadan, yargılamadan, eleştirmeden dinleyin. Duygularını anladığınızı hissettirin. Güven ilişkisini kurduktan sonra ısrarcı olmadan profosyonel yardıma yönlendirmeye çalışın. Psikologlar, Psikiyatristler, Acil servisler bu alan ile ilgilenirler."

Dirican, intihara meyilli kişiyi hayatına son verme düşüncesinden vazgeçirme yöntemlerini de şöyle anlatıyor:

-Bu süreçte, kişiyi asla yalnız bırakmayın.

-Mutlaka Uzmana yönlendirin.

-Kişi ile bir anlaşma yapın. Belli bir süre bu eylEmini gerçekleştirmeyeceğine karşı söz alın.

-Gerekli güvenlik önlemlerini (ilaçları kaldırma, kesici aletleri kaldırma.vb.) almaya çalışın.

- Ambulans ve hastane müdahalesi için araştırmalar yapın.

Videolu intihar vakaları:

Çengelköy Medivia Hospital Psikologlarından, Uzm. Klinik Psikolog Kübra Güven Dirican'ı açıklamaya iten videolu intihar vakaları geçtiğimiz aylarda ekranlara sık sık gelmişti.

İstanbul Nişantaşı'nda, Mehmet Pişkin, 16 Ekim 2014 tarihinde intihar edeceğine dair video paylaştıktan sonra kendini asarak yaşamına son vermişti. Zengin intihar videosunda, "Merhabalar, bu sabah hayatıma son veriyorum. İntihar notu olarak dandik bir video bırakıyorum. Hayatıma güzellik ve ilham katan herkese teşekkür ederim. İyi bakın kendinize." demişti.

Önceki hafta ise Boğaziçi Köprüsü’nden atlayarak intihar eden trans Mehtap Zengin, ardında bıraktığı videoda, "Birçok insan benim arkadaşım değilmiş. Herkesi vicdanı ile baş başa bırakıyorum. Ben artık yapamıyorum, bunu öğrendim. Herkesin istediği gibi istediği şeyi yapıyorum. 24 yaşımda hayatımı sonlandırıyorum. Yapamadım, çünkü insanlar bana izin vermedi. Çalışamadım, bir şeyler yapmak istedim ama yapamadım... Herkesi Allah ile baş başa bırakıyorum ve şu an Boğaziçi Köprüsü’ne doğru gidiyorum. Yarın gazetelerin 3., 4., veya 1. sayfalarında benim adımı duyacaksınız. Hepinizi öpüyorum Allah’a emanet olsun” demişti.

Her iki video da internet sitelerinde ve sosyal medyada yayılmış ve büyük yankı uyandırmıştı.