BIST 9.891
DOLAR 35,37
EURO 36,60
ALTIN 3.027,80
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İnternetten müzik paylaşanlar dikkat!

İnternetten izinsşz müzik paylaşımı yapanlar önce uyarılacak ardından hapse varan cezalarla can yakılacak.

Abone ol

İnternetten müzik paylaşımının yasak olduğu herkes tarafından biliniyor. Ancak bunun cezasının ne olduğuna karşı vatandaşlara bir uyarı geldi.

Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM)
dijital ortamda izinsiz paylaşılan, dinlenen, izlenen eserlere karşı kamuoyunu uyardı.

HAPİS VERİLEBİLİR

İnternet sitesinden izinsiz eser paylaşımı yapan internet platformlarının önce uyarıldığı belirtildi. Uyarının dikkate alınmaması üzerine izinsiz içerik sağlayan platformlar hakkında, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 71. madde 2. fıkrası gereği üç aydan iki yıla kadar hapis cezası verilebildiğine dikkat çekti.

MESAM, bilgilendirme amacıyla yaptığı yazılı açıklamada, iletişim ve internet teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte, fikir ve sanat eserlerinin geleneksel üretim, dağıtım ve tüketim süreci değiştiğine dikkat çekiyor. Müzik, raflardan dijital ortama inerken dijital müzik endüstrisi hızla büyümeye devam ettiği, bu büyümeyle birlikte, meslek birlikleri, üyelerinin haklarını en üst seviyede korumak amacıyla gelişen teknolojiyi de kapsayan sözleşmeler ve yenilikler yapmak zorunda kaldığı hatırlatıldı. Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği MESAM, üyelerinin dijital ortamda paylaşılan, dinlenen, izlenen eserlerini 5846 Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında koruma altına aldığı bildirildi.

2012 yılında, Tunes ve XBox gibi büyük dijital müzik platformlarıyla sözleşme imzalayan MESAM’ın Youtube, Spotify, Deezer gibi uluslararası platformlarla olan görüşmeleri devam ettiği belirtildi. Uluslararası Fonogram Endüstrisi Birliğinin (IFPI) 2012 verilerine göre Youtube’da en çok izlenen kategorisindeki her 10 videonun 9’unu müzik videoları oluşturuyor. Tüm dijital ortamlar ve sosyal medya verilerini toplayarak analizlerini paylaşan Next Big Sound’un verilerine göre ise online müzik dinlenme oranları 2012 yılında yüzde 45 oranında büyüdüğü açıklandı.

FİKRİ MÜLKİYET DE BİR MÜLKİYETTİR

MESAM, dijital ortamlarda kullanılan müzik eserleri, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında fikri mülkiyet olarak kabul edildiğini ifade etti. Fikri mülkiyetin izinsiz kullanımının ise tıpkı somut mülkiyetin izinsiz kullanımında olduğu gibi yasal yaptırımları bulduğunu aktarıldı. İnternet korsanlığı olarak kabul edilen izinsiz müzik dinlemeleri, eser sahiplerinin kontrolü dışında gerçekleştiğinden ciddi bir hak kaybına yol açtığı dile getirildi.

MESAM, açıklamasında, 25 milyondan fazla internet kullanıcısının olduğu Türkiye’de, müzik yayını yapan dijital platformların lisanslandırılması, internet korsanlığının önünde geçilmesi ve eser sahiplerinin haklarının korunması bakımından önem taşıdığı belirtildi. Meslek birlikleri, izinsiz eser kullanımı yaptıkları tespit edilen internet platformlarını öncelikle ihtarname ile uyarıldığı hatırlatılarak, açıklamada, “Meslek birlikleri, içerik sağlayıcı platformlardan üç işgünü içinde izinsiz paylaştıkları eseri kaldırmasını talep ediyor. Platformların ihtarnameye uymaması durumunda meslek birlikleri savcılığa başvurarak yasal süreci başlatıyor. İzinsiz içerik sağlayan platformlar hakkında, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu 71.madde 2.fıkrası gereği üç aydan iki yıla kadar hapis cezası verilebiliyor." ifadelerine yer verildi.