Sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla internet ortamında kişi ve kurumlara yönelik işlenen suçların artması, sanal alemde itibar koruma işini sektöre dönüştürdü.
Abone olİnternet ortamından istenen içeriklerin silinmesi esasına göre hizmet veren sektör, en basit işlem için bin dolar istiyor.
ntvmsnbc.com'un haberine göre Twitter, Facebook ve bloglar gibi paylaşım sitesinde kişi ve kurumlara yönelik suç niteliğindeki söz ve eylemler, bu içeriklerin internet ortamından kaldırılmasını iş edinen firmaların kurulmasıyla artık karşılıksız kalmıyor.
Kendilerini "sanal alemin itibar koruyucuları" olarak nitelendiren firmalar, ABD'deki benzerleri gibi istemeyen içeriğin internet ortamından silinmesinin yanı sıra müşterileri adına suç işleyenler hakkında suç duyurusunda da bulunuyor.
YASALAR YETERSİZ
Bu sektördeki bir şirketin avukatlığını yapan Meltem Banko, AA muhabirine yaptığı açıklamada, insanların husumet besledikleri veya rekabet halinde oldukları kişilere veya şirketlere karşı saldırının en kolay yolu olarak internet ortamını gördüklerini belirterek, "yasaların bazı konulardaki yetersizliğinin bu alandaki saldırılara ortam hazırladığını" söyledi.
SAHTE HESABA SORUŞTURMA
Hakaret, iftira, dezenformasyon gibi gerçek dışı veya yanlış bilgi verme, sahte hesaplar açma gibi internet üzerinden yapılan hukuk dışı eylemlerin çok sayıda mağduriyet oluşturduğuna dikkati çeken Banko, şu bilgileri verdi:
"Özellikle servis sağlayıcısı (hostingi) yurt dışında olan internet siteleri üzerinde işlenen bilişim suçlarında Türkiye ile ilgili ülkeler arasında uluslararası düzenlemeler olmaması ve mevcut düzenlemelerin de etkin şekilde işlememesiyle çoğu zaman sıkıntı yaşanıyordu. Suçluya ulaşılmadığı gibi suç unsuru da kaldırılamıyordu. Biz kurduğumuz ekip ve gerçekleştirdiğimiz işbirlikleriyle internet ortamında istemeyen içeriklerin (yorum, fotoğraf, video, karikatür) temizlenmesini sağladığımız gibi suçu işleyenin ortaya çıkarılmasına da çalışıyoruz. Bu kişileri bulduğumuzda müşterilerimizin talepleri doğrultusunda savcılığa suç duyurunda bulunuyoruz."
ÜNLÜLER ESKİ FOTOĞRAFLARININ PEŞİNDE
Şirketleri birkaç ay önce kurulmasına rağmen büyük ilgi gördüğünü ifade eden Banko, müşterileri arasında Türkiye'nin marka şirketlerinin yanında birçok siyasetçi, işadamı ve ünlünün de olduğunu söyledi.
Müşterilerine "Housekeeping" adı verilen geçmişe ait linklerin silinmesi hizmeti verdiklerini, bunun da kolaydan karmaşığa doğru bir yelpazede bulunduğunu belirten Meltem Banko, "Hizmetlerimizin ücretlendirmesini de yapılan işlemin niteliği belirliyor. İnternet ortamından belli içeriklerin silinmesi bizim için zorluk derecesi en düşük hizmetimiz. Bu hizmetimizin fiyatı bin dolardan başlıyor. Yapılan işlemin niteliğine göre istenen para 20-25 bin dolarlara kadar çıkıyor" dedi.
Banko, kendilerine en çok uygunsuz fotoğrafların silinmesiyle ilgili başvuru yapıldığını, bu konuda birçok kadın ünlünün kendilerine başvurduğunu söyledi.
GELECEKTE KORUNUYOR!
Sektörde faaliyet gösteren diğer bir şirketin Genel Müdür Yardımcısı Emre Teker de ABD merkezli bir şirketin Türkiye şubesi olduklarını belirterek, Türkiye'de bilişim suçlarının yaygınlaşması üzerine yatırım kararı aldıklarını söyledi.
Müşteri portföylerinde Amerika Forbes dergisinin dünyanın en büyük 500 şirketi listesinde yer alan 25 şirketin de olduğunu, bunun dışında binden fazla kişi ya da kuruma hizmet verdiklerini dile getiren Emre Teker, şöyle konuştu:
"Bir kişi ya da kuruluş, 'Com', 'Net' ve 'Org' gibi uzantılı sitelerdeki olumsuz yoruma ya da asılsız bir habere Türkiye'de muhatap bulmakta zorlanıyor. Kişi ya da kurumlar bu durumlarda haklarında çıkan herhangi bir olumsuz link ya da haberin kaldırılması için ilgili işlemi genelde Amerika'dan gerçekleştirmek zorunda. Şirketimiz Amerika'daki hukuk ağı sayesinde kısa sürelerde itibar zedeleyici linklere müdahale ediyor ve linklerin kaldırılmasını sağlıyor. Bu konuda geçmişe yönelik içeriğin kaldırılmasının yanında geleceğe yönelik koruma paketi de söz konusu. Yani istenirse erken tedbirle istenmeyen içerikler yayılmadan da ortadan kaldırılabiliyor."