İnternet üzerinde yapılan dolandırıcılığa bir yenisi daha eklendi. İşte sahtekarların yeni oyunu..
Abone olİnternet üzerinden dolandırıcılık taktiklerine bir yenisi daha eklendi. Her şey, ucuz satılık araç ilanıyla başlıyor. İnternetteki ikinci el sitelerine verilen ilanda, aracın acil satılması gerektiği belirtilerek, normal fiyatından çok daha düşük bir ücret gösteriliyor.
Cazip rakamları gören vatandaşlar da aracı hemen almak için ilandaki telefonla irtibata geçiyor. Dolandırıcılar, talebin fazlalığına dikkat çekip kapora gönderilmesini istiyor. İşlem tamamlanır tamamlanmaz da kayıplara karışıyorlar.
Vatandaş ise ne aradığı telefona bir daha ulaşabiliyor ne de verdiği kaporayı geri alabiliyor.Muğla'da yaşayan Ali İhsan Çakır mağdur edilen vatandaşlardan sadece biri. Çakır, ikinci el araç ilanlarının yayınlandığı bir web sitesinde normal değerinden 3 bin lira daha düşük bir araç gördü. Otomobilin acil satılık olmasından dolayı düşük fiyata satıldığını düşünerek, ilandaki telefonu arayıp ilan sahibiyle irtibata geçti. Kartsız bankacılık işlemini kullanarak ilan sahibinin kimlik numarasıyla hesabına 200 lira kapora yatırdı.
Daha sonra ilan sahibini tekrar aradı, ancak bir daha ulaşamadı. Bir süre sonra dolandırıldığının farkına varan Çakır, başkalarını bu tuzağa düşmemesi için uyarıyor.
Emniyet yetkilileri ise bu çetenin başta İstanbul olmak üzere yurt genelinde faaliyet gösterdiğine dikkat çekerek vatandaşların dikkatli olması gerektiğini belirtiyor.Şebekenin birçok kişiyi dolandırdığını ifade eden emniyet yetkilileri, dolandırıcıların uyguladığı taktiği şöyle anlatıyor: "Çete üyeleri öncelikle internet sitesine değerinin altında bir fiyatla satacağı aracın reklamını veriyor. Satılan araca talip olan vatandaş, dolandırıcıyla irtibata geçtiğinde oyun başlıyor. Şebeke üyeleri alıcı ile tüm görüşmeleri herhangi bir GSM merkezinden alınan 'ucu açık' diye tabir edilen hattan gerçekleştiriyor.
Alıcıya güvendiğini belirten çete üyesi bu şekilde, alıcının kafasındaki soru işaretlerini yok ediyor. 'İsterseniz aracı muayeneye de sokabiliriz' şeklinde itimat uyandırıcı cümleler kuran şahıslar, alıcıya 'Sizin gerçek bir alıcı olduğunuzdan emin olmam lazım. Bana 200-300 lira kapora yatırın.' diyor. Çete, paranın takibinin yapılamaması içinse alıcıya 'kartsız havale işlemi'ni kullanmasını söylüyor. Özellikle büyük şehirlerde binlerce ATM ve yüzlerce banka şubesi olduğundan, tercihen büyük kentlerde bu tür işler yapılıyor." Ali İhsan Çakır'ın mağduriyet yaşadığı sitenin yetkilileri ise, internet sitesinin herkesin kullanımına açık olduğunu hatırlatarak, kullanıcıların dikkatli olması gerektiğini söylüyor. Site üzerinde sadece araç değil birçok eşyanın satıldığını belirten yetkililer, kullanıcıları satın aldığı ürünü teslim almadan ödeme yapmamaları konusunda uyarıyor.