BIST 10.001
DOLAR 35,32
EURO 36,48
ALTIN 3.030,80
HABER /  GÜNCEL

İnternette çırılçıplak kalıyoruz

Sabancı Üniversitesi'nde Avrupa Birliği tarafından desteklenen MODAP (Mobility, Data Mining and Privacy) projesi kapsamında 'Mahremiyet: Başlangıç mı Son mu' başlıklı konferans düzenlendi.

Abone ol

İnternete girer girmez yaptığınız her şey, attığınız her adım, girdiğiniz her site tek tek kaydediliyor. Bunlara nereden alışveriş edip nerede yemek yediğiniz de dahil. 'Mahremiyet: Başlangıç mı Son mu' başlıklı konferansta anlatılanlar dehşet vericiydi. Interpol bile işin içinden çıkabilmiş değil.

Hürriye gazetesinin haberine göre Sabancı Üniversitesi'nde Avrupa Birliği tarafından desteklenen MODAP (Mobility, Data Mining and Privacy) projesi kapsamında 'Mahremiyet: Başlangıç mı Son mu' başlıklı konferans düzenlendi. Konferansta yapılan sunumlar internet dünyasında yaşanan büyük kaosu gözler önüne serdi. Söz gelişi, ABD hükümeti, Obama'nın öncülüğünde ve Dışişleri Bakanı Clinton'ın ofisinin hemen yanıbaşında, Arap ülkelerinde internet aracılığıyla yaşanan devrimleri desteklemek için bir büro kurmuştu Washington'da. Büronun amacı, muhtelif ülkelerde uygulanan internet yasaklarını delmekti. Ancak, bunun başka amaçlar için de kullanılabilmesi mümkündü elbette.

YENİ BİR KÖLELİK DÜZENİ

Öte yandan herkesin özel hayatına bu kadar düşkün olduğu bir dönemde, özel hayatını Facebook, Google, MySpace, Twitter gibi 'sosyal ağ'larda bütün dünyaya sereserpe sergilemesi bir başka çelişkiydi. Bunun için "İnternette anarşi safhasındayız" diyordu Faruk Eczacıbaşı. Avrupa Komisyonu'ndan Paul Hearn, internete düşen verilerin istismarının nasıl engellenebileceğini sorguluyor ve kişisel bilgilerin mahrem kalmasının önemini vurguluyordu. Hollanda Tilburg Üniversitesi'nden Prof. Kees Stuurman ise apaçık, yeni bir kölelik düzeninde yaşadığımızı söylüyordu ve ekliyordu: "Yasal düzenleme gerekli ama nasıl yapacağımızı bilmiyoruz."

MERAKLI GÖZLER İZLİYOR

İsrailli hukukçu Ömer Tene ise 'mahremiyet' konusunda kimin karar vereceğini sorguluyordu. İnsanın doğum tarihinin veya mezun olduğu okulun mahrem olup olmadığı neye göre belirlenecekti? "İnternete bağlandığınız zaman" diyordu Ömer Tene, "pek çok meraklı göz sizi izlemeye başlıyor. Google, arama motorlarında yaptığınız her türlü araştırmayı kaydediyor ve bu son derece endişe verici. Bunun bütün sorumluluğunu internete giren kişiye de yükleyemeyiz üstelik."

ORTAK YASA GEREKLİ

İnterpol adına konferansa, Fransız Interpol'ünde görevli Caroline Goemans-Dorny katıldı. Dorny, sadece ekonomilerin değil, suçların da globalleştiğini belirterek, Interpol'ün bu yeni duruma ayak uydurabilmek için yeni bir örgütlenme modeli geliştirmeye çalıştığını söyledi. Bunun için yapılması gerekenin bütün ülkelerin üzerinde birleşebileceği uluslararası bir yasa olduğunu hatırlatan Caroline Goemans-Dorny, her ülkenin farklı bir internet kültürüne sahip olmasının bu durum zorlaştırdığını da vurguladı.