BIST 9.900
DOLAR 34,14
EURO 38,11
ALTIN 2.873,10
HABER /  GÜNCEL

İnternete SANSÜR olur mu?

Ekşisözlük'ün sitesinin erişiminin engellenme kararı sonrası yaşananlar bazı gerçeklerı ortaya çıkardı.

Abone ol

'"Esrar" başlığı altındaki ifadeler nedeniyle internet sitesi Ekşisözlük'e erişim, mahkeme kararıyla Telekom tarafından kısmen engellenmiş, karmaşa doğmuştu. Yasak dün kalktı

Türk Telekom'dan hizmet alan internet abonelerinin Ekşisözlük sitesine erişiminin, "esrar" başlığı altında yer alan "uyuşturucu kullanımını özendiren yazılar" nedeniyle engellenmesi kararı kaldırıldı. Karar şubatta alınmıştı. Bu süreçte, 2 milyon abonenin servis sağlayıcısı durumundaki Türk Telekom siteye girişi engelledi ancak siteye farklı adreslerden erişimin önüne geçilemedi.

İsteyen ulaşıyordu!
Mahkeme kararının Türk Telekom'a ulaşmasının ardından, abonelerin siteye erişimi yasaklandı. Diğer internet servis sağlayıcı şirketlerden hizmet alan kullanıcılar ise "Ekşisözlük" sitesine erişebildi.
Mahkemenin aldığı kapatma kararı yalnızca sitenin internet adresi olarak bilinen "sozluk.sourtimes.org" adresini kapsarken, Türk Telekom'dan internet servisi alan aboneler bile "eksisozluk.com" veya "84.44. 114.44" no'lu IP numarası üzerinden Ekşisözlük'e ulaşabildi. Karar sadece 'sozluk.sourtimes.org' adresini kapsadığı için, Telekom siteye erişim için diğer alternatifleri bilmesine rağmen, tam kapatma kararını uygulayamadı.
Kararın bütün internet şirketlerine bildirilmemiş olmasından dolayı, Telekom'un dışında hiçbir servis sağlayıcı da erişimi engellemedi. Sitenin sunucusu konumundaki Borusan Telekom'a da herhangi bir yazı ulaşmadığından, engelleme kararı uygulanmadı.

Karara iptal
Ekşisözlük sitesinin avukatı Başak Parut da, kapatılma kararının iptali için dün mahkemeye itirazda bulundu. Mahkemenin itirazı kabul ettiğini belirten Parut, kararı Türk Telekom'a bildireceklerini, engellemenin bir an önce kaldırılmasını beklediklerini açıkladı.
Parut, konuyla ilgili süreç aralıkta başlamasına rağmen, kendilerine mahkemeden tebligat gelmediğini, kapatma kararının nedenini Telekom'un geçen haftaki açıklamasıyla öğrendiklerini belirtti. Parut, zararlı görülen ifadelerin siteden kaldırıldığını da söyledi.

Kapatılma süreci

14 Aralık 2005'te İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne gelen bir ihbar telefonunda, Ekşisözlük sitesinde esrar kullanımını özendirecek bilgiler bulunduğu anlatıldı. Bunun üzerine incelenen 25 yazıda "esrarla ilgili tavsiye edici ve esrara ulaşımı kolaylaştırıcı yorumlar bulunduğu" sonucuna varıldı. Suç duyurusu üzerine İstanbul 3. Sulh Ceza Mahkemesi, 6 Ocak tarihli ve 2006/25 sayılı kararında, "sozluk.sourtimes.org" adresine erişimin engellenmesine hükmetti. Mahkemenin bir yazıyla durumu bildirdiği Türk Telekom da sadece kendi abonelerinin ilgili adrese erişimini kapattı.

Haber: Şükrü Andaç
Kaynak: www.milliyet.com.tr