BIST 10.017
DOLAR 35,43
EURO 36,34
ALTIN 3.036,78
HABER /  BİLİM - TEKNOLOJİ

İnternete sansür geliyor

İnternet suçlarının önlenmesi için adım atıldı. İnternete sansür gelecek. Nasıl mı?

Abone ol

Sanal ortamdaki çocuk istismarı, müstehcenlik, kumar, uyuşturucu gibi 8 temel suçla ilgili internet sitelerine erişim, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığınca engellenecek.

Telekomünikasyon İletişim Başkanı Fethi Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”un 23 Mayıs 2007 tarihinde yürürlüğe girdiğini ve öngörülen denetim yapısının kuruluşu için 6 aylık bir süre öngörüldüğünü belirtti.

Sürenin 23 Kasım 2007 Cuma günü dolacağını kaydeden Şimşek, bu tarihten itibaren uygulamanın başlayacağını belirtti. Şimşek, internet ortamında Atatürk aleyhine işlenen suçlar, intihara yönlendirme, çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması için yer ve imkan sağlamayı içeren ve “katalog suçlar” olarak nitelendirilen 8 suçla ilgili erişimin engellenmesine yönelik mahkeme kararlarının gereğinin yapılması için artık Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına gönderileceğini söyledi.

İHBAR HAKKI VAR

Şimşek, söz konusu suçlarla ilgili vatandaşların ihbarda bulunma haklarının da olduğuna işaret ederek, bunun için kurulacak ihbar merkezinin fiziksel kurulumunun tamamlanma aşamasına geldiğini bildirdi. Şimşek, “Vatandaşlardan, kamu kurum ve kuruluşlarından Başkanlığımıza, telefonla ve web sayfası üzerinden doldurulacak form ile ya da elektronik posta yoluyla gelen ihbarlar kabul edilebilecek” dedi.

KAFA KARIŞTIRIRAN SORULAR!

Çocuk istismarı, şiddet,hakaret tabii ki önüne geçilmesi gereken olumsuzluklar... Ancak yasa bu haliyle net değil, kafa karıştırıcı ve muğlak. Kişiye göre değişen ifadeler var. İnternet teknolojisi uzmanları aşağıdaki noktalara dikkat çekiyor.

*Kişisel hakaret nedir? Hangi cümleler hakarete girer.

* Müstehcenlik nedir? Toplumun genelini kapsayacak bir müstehcenlik kavramı var mı? Müstehcen yazı nedir? Müstehcen Fotoğraf nedir?

*Yurtdışında yayın yapan Türkiye yasalarına göre işini yürütmeyen sınırsız özgürlük tanıyan Blog sistemlerinde (blogger.com , Wordpress vb.) milyonlarca kişinin bloğu bulunuyor. 3-4 kişinin bloğunda yazdığı yazı yada kullandığı video-foto nedeniyle bu site tamamiyle kapanacak mı? Örnek olarak Wordpress.com’a içindeki 8 blogcu yüzünden tüm siteye erişim engellenmişti.

*Yasanın 4. maddesinin 2. bendinde "İçerik sağlayıcı, bağlantı sağladığı başkasına ait içerikten sorumlu değildir. Ancak, sunuş biçiminden, bağlantı sağladığı içeriği benimsediği ve kullanıcının söz konusu içeriğe ulaşmasını amaçladığı açıkça belli ise genel hükümlere göre sorumludur" diye bir hüküm bulunuyor. Google ve yahoo gibi arama motorları vb. fotoğraf ve video arama motorlarının durumu ne olacak?

* Yüzbinlerce insanın ziyaret ettiği web siteleri genelde sadece e-posta adresi verirler. Çünkü yayın organları hergün binlerce telefonu karşılama lüksü yoktur. Tebligat email adresine yapılırken bu e-postanın ulaşıp ulaşmadığı neye göre kanıtlanacak. Bir e-postanın junk maile düşmesi ya da e-posta alan kişinin posta sistemlerindeki bir arıza durumunda ne olacak?

* Kurul üyeleri kimler olacak? Özel sektörden ve Türkiye’nin önde gelen internet firmalarından temsilciler bulunacak mı?